0
Your Καλαθι
Φυλακτός, Νίκος
Γεννήθηκε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας το 1950. Άρχισε να γράφει μουσική σε ηλικία 11 ετών. Σε ηλικία 16 ετών γράφει τη μουσική για θέατρο βασισμένη στο έργο του αναγεννησιακού πολωνού συγγραφέα Γιάν Κοχανόβσκι «Το διώξιμο των Ελλήνων πρεσβευτών», που παίχτηκε το 1966. Ακολουθεί το έργο «Ένα Νησάκι» σε ποίηση Φ. Αγγουλέ για μικτή χορωδία. Από το 1968 αρχίζει τις συστηματικές μουσικές σπουδές στη Μέση Μουσική Σχολή στο Βάουμπζιχ. Το 1970 συνεχίζει τις σπουδές του στο Πόζναν της Πολωνίας, όπου τον ίδιο χρόνο γίνεται και μέλος της Πανεπιστημιακής Χορωδίας. Το 1972 μαζί με τον καθηγητή του στη διεύθυνση χορωδίας Στανίσλαβ Κουλτσίνσκι, οργανώνει το Χορωδιακό Συγκρότημα Μαδριγαλιστών.
Από το 1972 έως το 1977 σπουδάζει Σύνθεση στην Ανωτάτη Κρατική Μουσική Σχολή του Πόζναν στην τάξη του διακεκριμένου πολωνού συνθέτη Φλόριαν Ντομπρόβσκι. Το 1973 διακρίνεται με τη «Σονάτα» του για πιάνο. Στα χρόνια 1974-1976 συμμετέχει σε σεμινάρια νέων συνθετών που οργάνωσε η παγκόσμια οργάνωση Jeunesses Musicales. Το 1976 το έργο του «Εναλλαγές» για φλάουτο, βιολί, βιόλα και κόρνο παίζεται στην Ακαδημία Γιαν Σιμπέλιους της Φιλανδίας, γεγονός που του ανοίγει δρόμους στη Δυτική Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία), όπου παρουσιάζονται έργα του. Αποφοιτά με Master of Arts.
Στην Ελλάδα εγκαθίσταται το 1978, κάνοντας την πρώτη εμφάνισή του το 1980 στις «Μέρες Σύγχρονης Μουσικής» που οργάνωσε το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ, με το οποίο συνεργάστηκε το 1982. Κατόπιν το 1983 συνεργάζεται με την ΕΡΑ2. Έχει κάνει αρκετέςραδιοφωνικές εκπομπές και ειδικά η εκπομπή του «Μουσικές στις γειτονικές μας χώρες» είχε σημαντική ακροαματικότητα.
Έργα του έχουν διευθύνει οι μαέστροι : Θ. Αντωνίου, Α. Παναγιωτόπουλος, Α. Ναιντενοφ, Γ. Βελάνικ κ.ά.
Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται σε αρκετές μουσικές εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Έργα του παίζονται και μεταδίδονται από πολλές ραδιοφωνίες διαφόρων κρατών. Το 1996 βραβεύτηκε από το Πολωνικό Υπουργείο Πολιτισμού για όλο το μουσικό του έργο.
Αρχικά ο Ν. Φυλακτός ήταν επηρεασμένοςαπό την πολωνική και την ελληνική μουσική παράδοση. Από το 1970 στράφηκε στο σειραϊσμό και στον αλεατορισμό. Παράλληλα ενδιαφέρθηκε για τα αρχαιοελληνικά τετράχορδα. Από το 1986 στράφηκε προς την ελληνική μουσική παράδοση, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις τεχνικές του κατακτήσεις της δεκαετίας του ’70 και ’80. Το πρώτο του έργο με αυτού του είδους γραφές είναι το «Ζεϊμπέκικο» (1986) για συμφωνική ορχήστρα. Έχει γράψει επίσης διάφορες θεωρητικές εργασίες και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών. Με έργα του έχει λάβει μέρος στα εξής Φεστιβάλ : Unesco 1983, «Ηράκλεια» - Κρήτη 1985-1986, Μουσική Μπιενάλε στο Παλέρμο (1993), Μουσικολογικό Συνέδριο στην Κρακοβία (1993), Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής στο Πόζναν (1996), Διεθνής Συνάντηση Συνθετών στην Καλαβρία (1997 και 1999) κλπ. Τον Ιανουάριο του 2004 συμμετείχε στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Χορών στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας με το Κουαρτέτο Εγχόρδων.
Έχει λάβει αρκετά κολακευτικά σχόλια από πολλές μουσικές προσωπικότητες, καθώς και κριτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων από τον Κώστα Χαραλαμπίδη, το Φοίβο Ανωγιαννάκη, Γιώργο Λεωτσάκο κ.ά.
Ο Νίκος Φυλακτός είναι ιδρυτής και διευθυντής της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής από το 1984 ως σήμερα. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Αλίμου από το 1985 ως το 1996. Το 1984 ανέλαβε επίσης την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ωδείου «Χαϊμαντά», με το οποίο συνεργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Ριζόπουλου στο Νέο Ηράκλειο, ενώ πρόσφατα ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα και στο Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων. Από το 1998 διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά στο «Χαλκιδόνιο Ωδείο». Επίσηςαπό το 1985 ανανέωσε τις σχέσεις του με την Μουσική Ακαδημία του Πόζναν και της Κρακοβίας, όπου περιοδικά διδάσκει την Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής.