0
Your Καλαθι
Γιαννακόπουλος, Γιώργος Χρ.
Γεννήθηκα το 1946 στην Αυγή (Κάτω Λουκάβιτσα τότε) της Πηνείας από τον Χρίστο Γεωργ. Γιαννακόπουλο (1918-1947) και τη Βγενιά (1918-1955) το γένος Αντωνίου Γαλανόπουλου.
Το Δημοτικό Σχολείο το τελείωσα στο χωριό μου και το Γυμνάσιο στην Αμαλιάδα. Το 1964 μπήκα στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου, με σκοπό να ιερωθώ, απ’ όπου αποφοίτησα το 1970.
Παράλληλα παρακολουθούσα μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής στο παράρτημα του Πειραϊκού Συνδέσμου στην Κόρινθο με καθηγητή τον Γεώργιο Ζαφειράτο.
Στην Εκκλησιαστική Σχολή είχα καθηγητή Μουσικής τον αείμνηστο Δημήτρη Μπονάτσο. Ερχόμενος στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 1970, συνέχισα τα μαθήματα μουσικής στον Πειραϊκό Σύνδεσμο με καθηγητή τον αείμνηστο Ιωάννη Μαργαζιώτη. Ταυτόχρονα προσλαμβάνομαι ως Λαμπαδάριος στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου Ρέντη με Πρωτοψάλτη τον Μακεδόνα Γιώργο Κυριακίδη.
Την πενταετία 1971-1976 υπηρέτησα ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό της Αγίας Αικατερίνης στα Ν. Λιόσα, αντικαθιστώντας τον αείμνηστο σπουδαίο Πρωτοψάλτη Δημήτριο Μήτρου, και από 1976 – 1982, ως Πρωτοψάλτης διαδοχικά στους Ι. Ναούς Αγίας Τριάδος Νικαίας 1982-2005, Αγίας Βαρβάρας Π. Φαλήρου, όπου και διέκοψα την ιεροψαλτική μου δραστηριότητα.
Το 2011-2012 υπηρέτησα επίσης ως Α΄ Δομέστικος στο δεξιό χορό, υπό τον Απόστολο Παπαδόπουλο, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών (τότε Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη) και, τέλος το 2015-2018 στον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανοίξεως Αττικής απ’ όπου διέκοψα οριστικά.
Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής πήρα το 1989 από το Αττικό Ωδείο με ειδικό καθηγητή τον Ιωάννη Σίμο.
Έχω διδάξει Βυζαντινή Μουσική αλλά και Δημοτικό Τραγούδι σε διάφορα Ωδεία, Μουσικές Σχολές και ΚΑΠΗ στα πλαίσια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Έχω πραγματοποιήσει διαλέξεις για το Δημοτικό Τραγούδι σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.
Έχω χρηματίσει στέλεχος σε πολλά χορωδιακά σχήματα των Αθηνών.
Έχω λάβει μέρος ως μονωδός σε διάφορα μουσικοθεατρικά έργα του σπουδαίου συνθέτη και ανθρώπου Σωκράτη Βενάρδου με κορυφαίο το ρόλο του Αγίου και Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού στο ομώνυμο έργο.
Από το 1975 άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με τη συλλογή, την καταγραφή, τη μελέτη και αρχειοθέτηση της μουσικοχορευτικής Παράδοσης, επισκεπτόμενος διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως Κρήτη, Σάμο, Πελοπόννησο, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο κ.ά.
Έχω κάνει τηλεοπτικές εκπομπές στο 7Χ και ραδιοφωνικές στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας (14 χρόνια) πάντα με αντικείμενο το Δημοτικό μας Τραγούδι.
Το 1991 ίδρυσα μαζί με άλλους άξιους συνεργάτες, όπως τον καθηγητή Μουσικής και εκλεκτό φίλο Δημήτρη Κυριακόπουλο, το Σύλλογο ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, με σκοπό τη διατήρηση και την διάδοση της Παραδοσιακής Μουσικής. Για 17 χρόνια δίδασκα και διηύθυνα τη χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνοιξης Αττικής με προϊστάμενο τον π. Χρίστο Φιφλή.
Με τη μικτή χορωδία του Συλλόγου, «ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» αλλά και με σύμπραξη της χορωδίας του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνοιξης Αττικής, δώσαμε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα (Χίο, Λειβαδιά, Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο, Βόλο, Αρναία Χαλκιδικής, Ράχη Πιερίας, Κοζάνη) αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής (Βεάκειο, Άνοιξη, Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο, Κηποθέατρο Νίκαιας κ.α).
Έχουμε δώσει συναυλίες και στο εξωτερικό, όπως: (Κ. Ιταλία (2), Τσεχία, Βουλγαρία (Πριμόρσκο – Μαύρη θάλασσα), Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Μεγάλη του Γένους Σχολή).
Έχω γράψει βιβλία λαογραφικού και ηθογραφικού περιεχομένου για το χωριό μου αλλά και δύο τόμους με Παραδοσιακά Δημοτικά Τραγούδια από όλη την Ελλάδα στη Βυζαντινή και την Ευρωπαϊκή σημειογραφία με μουσικολογικά σχόλια και ιστορικά στοιχεία.
Επιμελήθηκα δισκογραφικών παραγωγών στη δισκογραφική εταιρεία LYRA, Επίσης τραγούδια του συλλόγου για τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδος υπό τον Σπύρο Μαντά. Μια πολύ σπουδαία δισκογραφική δουλειά του συλλόγου Καταφυγιωτών Κοζάνης (διπλό CD) με τη χορωδία μου, μονωδούς και το μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Κωτσίνη. Έλαβα μέρος με τη χορωδία μου σε δύο δισκογραφικές παραγωγές του Πέτρου Γαϊτάνου (Μ. Ασία-Μακεδονία).
Έχω πραγματοποιήσει μορφωτικά και ψυχαγωγικά ταξίδια στις παρακάτω χώρες: Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Αμερική (Βοστώνη, Ν. Υόρκη), Κύπρο, Ισπανία, Γαλλία, Ανδόρα, Άγιο Μαρίνο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο, Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία, Ν. Αφρική (Γιοχάνεσμπούργκ).
Είχα την τύχη και την ευλογία να συνεργαστώ αλλά και να συνδεθώ με φιλία με κορυφαίους μουσικούς της Παραδοσιακής μας Μουσικής: Τάσο Χαλκιά, Βασίλη Μπατζή, Βασίλη Σούκα, Γιώργο Κωτσίνη, Ναπολέοντα Ζούμπα, Χριστόδουλο Ζούμπα, Σωκράτη Σινόπουλο, Αλέκο Αραπάκη, Βασίλη Γιανίση, Νίκο Καρατάσο, Νίκο Οικονομίδη, Γιώργο Μαρινάκη, Κώστα Φιλιππίδη, Γιώργο Γευγελή, Ανδρέα Παπά, Κυριάκο Γκουβέντα, Ανδρέα Κατσιγιάννη, Στέλλα Βαλάση, Λάζαρο Ευθυμίου, Κυριάκο Κωστούλα, Πάρι Περυσινάκη, κ.ά.
Σταθμό στην πορεία μου, όμως, αποτέλεσε η γνωριμία μου (1974), η συνεργασία μου και η δυνατή φιλία μου με τον κορυφαίο όλων των εποχών κλαρινίστα Νίκο Φιλιππίδη.
Επίσης, με πολλούς τραγουδιστές της Παραδοσιακής μουσικής, μας συνδέει εξαιρετική φιλία: Χρόνη Αηδονίδη, Σάββα Σιάτρα, Θεόφιλο, Χρήστο Πανούτσο, Δημήτρη Βάγια, Στέλιο Μπέλλο, Ηλία Κόντη, Τασία Βέρρα, Θεοδοσία Στίγκα, Γιώργο Μπαγιώκη, Βασίλη Κουρέτα, Πέτρο Γαϊτάνο κ.ά.
Σε όλους οφείλω ευγνωμοσύνη και χάριτας, γιατί μου αποκάλυψαν, ο καθένας με τον τρόπο του, τα μυστικά της Παραδοσιακής μας μουσικής και με οδήγησαν να ταξιδέψω σ’ αυτό το απέραντο πέλαγος της Ελληνικής Λαϊκής δημιουργίας που δεν είναι τίποτε άλλο από την αξονική τομογραφία της Ελληνικής ψυχής.
Όσο πιο πολύ τη μελετάω καθημερινά αισθάνομαι ότι μπροστά σ’ αυτό το πέλαγος, πατώ μόνον στην άκρη του, στον αφρό.