0
Your Καλαθι
Καμπερίδου, Ειρήνη
Δρ. Ειρήνη Καμπερίδου / Dr. Irene Kamberidou
H Ειρήνη Καμπερίδου (BA, MA, PhD) είναι επίκουρος καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. To 2002, αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου ΠανεπιστημίουΚοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο τμήμα Κοινωνιολογίας με βαθμό «’ριστα».
[Διδακτορική διατριβή: Η Πολυεθνική Δουλεία: Η Θέση της Γυναίκας στο Οθωμανικό Χαρέμι, κατά την Επιτόπια Παρατήρηση Ξένων Περιηγητριών του 17ου, 18ου και του 19ου αιώνα(τόμος Α'). Η Θέση της Γυναίκας στο Ισλάμ (τόμος Β').]
Πραγματοποίησε προπτυχιακές (ΒΑ) και μεταπτυχιακές (ΜΑ) σπουδές στη Βοστώνη και στο Παρίσι: Emmanuel College, la Sorbonne de Γ Universite de Paris και Boston College. H κυρία Καμπερίδου είναιμέλος της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), της Εκτελεστικής Επιτροπής του ECWT -European Centre for Women and Technology (http://www.womenandtechnology.eu) και επίτιμο μέλος της HePIS (Hellenic Professionals Informatics Society), με ενεργήσυμμετοχή και δημοσιεύσεις σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει, επίσης, ως προεδρεύουσα (moderator) και ως εμπειρογνώμων σχετικά με θέματα φύλου και ισότητας σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης [αναλυτικότερα, βλ. public profile in Women for Smart Growth: http://ec.europa.eu/information_society/events/cf/daall/person.cfm.personid=21537].
Ακολουθούν οι δημοσιεύσεις της συγγραφέα βασισμένες στις μαρτυρίες περιηγητριών και έγκλειστων στα χαρέμια γυναικών: «Κουτσός Δήμαρχος της Κερασούντας και η Κυριαρχία της Τρομοκρατίας στην Τουρκία». Φιλοσοφία & Παιδεία, περιοδική έκδοση της ένωσης καθηγητών για την προαγωγή της φιλοσοφίας στην εκπαίδευση (ΕΚΔΕΦ), τεύχος 47-48, 2008. «Νεομάρτυρες της Σμύρνης:"ο Ξεδιάντροπος Ζυγός" (1816)», Φιλοσοφία & Παιδεία, ΕΚΔΕΦ), τεύχος 46, 2008. «Ένα είδος Φυλετικού Διαχωρισμού (Pardoe, 1837) στους υποτελείς λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: οι επιβαλλόμενες φυλετικο-χρωματικές διακρίσεις στις οικίες, στα ενδύματα και στα υποδήματα των υποτελών λαών», Φιλοσοφία & Παιδεία, ΕΚΔΕΦ, τεύχος 44-45, 2007. «Απόψεις Ξένων Περιηγητριών για την Περίοδο της Τουρκοκρατίας: "Δυστυχώς, οι πόλεις είναι γεμάτες Έλληνες"», Φιλοσοφία & Παιδεία, ΕΚΔΕΦ, τεύχος 41, 2007. «Οι περίΕλληνισμού Αντιλήψεις και Περιγραφές περιηγητριών του 17°", 18°" και 19ου αιώνα και η γυναικεία περιήγηση», Φιλοσοφία & Παιδεία, τεύχος 38, 2006. «Η Χορευτική "Μανία" των Ποντίων της Σινώπης το 1870 και η Επιβαλλόμενη Μουσικο-Χορευτική Εκπαίδευση των Εξισλαμισμένων Σκλάβων», ΜΑΚΕΔΝΟΝ, περιοδική επιστημονική έκδοση της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του ΑΠΘ, τεύχος 15°, 2006. «Ο Χορός και η Φυσική Κίνηση ως Σύμβολα Κοινωνικής Κατωτερότητας στην Οθωμανική Κοινωνία», Γυναίκα & ’θληση, 3, ΠΕΠΓΑΣ, 2003. «Η Ταύτιση των Περιηγητριών με το ’λλο στην Οθωμανική Κοινωνία», ΜΑΚΕΔΝΟΝ, περιοδική επιστημονική έκδοση της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Α.Π.Θ., τεύχος 10°, 2002. To 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Κοινωνικό Φύλο, Κοινωνικό Κεφάλαιο, Πολυπολιτισμικότητα και Αθλητισμός», εκδόσεις Τελέθριο.