0
Your Καλαθι
Κανούσης, Δημήτριος
Η έκδοση: "Εισαγωγή στην ανάλυση ηλεκτρικών κυκλωµάτων" προορίζεται να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βοήθημα για τους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων γενικότερα, όσον αφορά στην κατανόηση των βασικών εννοιών και τεχνικών που έχουν σχέση με την Ανάλυση των Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί, ώστε η ανάπτυξη της ύλης του βιβλίου, να γίνεται με τρόπο απλό, διαυγή και κατανοητό, έτσι ώστε ο αναγνώστης του βιβλίου να κατανοήσει σε βάθος τις αντίστοιχες έννοιες και τεχνικές και να τις εφαρμόσει με επιτυχία στην επίλυση διαφόρων Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων.
Η ύλη του Α΄ τόμου αναπτύσσεται σε πέντε κεφάλαια.
- Στο πρώτο Κεφάλαιο γίνεται µία εισαγωγή στις βασικές έννοιες και τους ορισµούς των Ηλεκτρικών Κυκλωµάτων π.χ. Νόµοι του Kiirchoff, Ηλεκτρική Ενέργεια και Ισχύς, Ισοδύναµα Κυκλώµατα κ.λπ.
- Στο δεύτερο Κεφάλαιο αναπτύσσονται βασικές τεχνικές και θεωρήµατα π.χ. η µέθοδος των Βρόγχων και των Κόµβων, η Αρχή της Επαλληλίας, τα Θεωρήµατα Thevenin, Norton, Millman, Kennelly, κ.λπ.
- Στο τρίτο Κεφάλαιο που είναι βασικά µία εισαγωγή στη θεωρία των σηµάτων, αναπτύσσονται οι γενικευµένες συναρτήσεις, των οποίων κύριος εκπρόσωπος είναι η συνάρτηση του Dirac, υπολογίζονται οι κρουστικές αποκρίσεις γραµµικών κυκλωµάτων, και τέλος γίνεται µία εισαγωγή στην εξαιρετικά χρήσιµη Αρµονική κατά FOURIER Ανάλυση, περιοδικών καθώς και µη περιοδικών σηµάτων.
- Στο τέταρτο Κεφάλαιο αναπτύσσεται η θεωρία των Μεταβατικών Φαινοµένων σε κυκλώµατα R-L η R-C, ελεύθερα πηγών ή µε πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.
- Τέλος, στο πέµπτο Κεφάλαιο αναπτύσσεται η θεωρία των Μεταβατικών Φαινοµένων σε κυκλώµατα R-L-C, µε ή άνευ πηγών.
Για την κατανόηση της ύλης, υπάρχει µεγάλος αριθµός λυµένων παραδειγµάτων, ενώ οι προς επίλυση ασκήσεις στο τέλος κάθε Κεφαλαίου συνοδεύονται από τις απα-ντήσεις τους, για να µπορεί ο αναγνώστης να ελέγξει την ορθότητα των λύσεών του.
Η ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων, σε Ημιτονοειδείς Διεγέρσεις (κυκλώματα Εναλλασσομένου Ρεύματος), σε Περιοδικές Διεγέρσεις καθώς και σε Διεγέρσεις σε Σήματα οποιασδήποτε μορφής π.χ. με τη βοήθεια του Μετασχηματισμού Laplace, θα αποτελέσει αντικείμενο ενός δεύτερου Τόμου στο εγγύς μέλλον.