0
Your Καλαθι
Μαυριώτης, Αυγερινός
Ο Αυγερινός Μαυριώτης γεννήθηκε στο Αμόριο Διδυμοτείχου Έβρου. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε διάφορα σχολεία της ιδιαίτερης πατρίδας του και στη συνέχεια σε σχολεία της Αθήνας. Είναι δραστήριο μέλος διαφόρων πολιτιστικών σωματείων της Αθήνας και συμμετέχει στο Δ. Σ. της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νότιας Ελλάδας.
Ασχολείται με τη λαογραφία του τόπου του και εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε δύο συλλογικές εκδόσεις ("Διδυμότειχο"). Το 1962 τιμήθηκε για τη δουλειά του αυτή από την Ακαδημία Αθηνών. Το2000 εκδόθηκε από την Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας και τις εκδόσεις "Πάραλος" η μελέτη του "Το θρακιώτικο δημοτικό τραγούδι στον Έβρο και τη Σαμοθράκη", όπου ανθολογεί και καταγράφει 350 αυθεντικά τραγούδια. Έκανε ακόμη εκπομπές από το ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας θέματα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της Θράκης.
Το 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο Μάρκου Αυγέρη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για την ποιητική του συλλογή "Η στέρνα".
Το 2008 τιμήθηκε με έπαινο του Μάρκου Αυγέρη, για "Τα φαινόμενα απατούν" (διηγήματα).
Ποιήματα, διηγήματα και λαογραφικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες ("Ελεύθερη Θράκη", "Τύπος", "Παλμός του Έβρου"," Βήρα"," Αντίλαλοι του Τριγώνου","Θρακικά θέματα", "Αιολικά Γράμματα", κλπ.). Τέλος ποιήματά του περιλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα βουλγαρικά και αλβανικά.
Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί έντεκα ποιητικές συλλογές του: "Πορτρέτα μιας άλλης εποχής" (Δωδώνη, 1990), "Απόηχοι" (Ρήσος, 1992), και από τις εκδόσεις Παραλος "Τα πρόσφορα" (1994), "Η φθορά του μύθου" (1996), "Ρόμβος" (1997), "Κορνηλία, η δέσποινα των σφαλμάτων" (1999), "Η στέρνα" (2000), "Κρύσταλλοι" (2000), "Στη μηχανή του χρόνου"(2002), "Το εκκρεμές του ήλιου" (2002), "Επίγεια" (2002).
Παράλληλα ο Αυγερινός Μαυριώτης ασχολείται και με τη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει δέκα εκθέσεις έργων του στην Αθήνα και την περιφέρεια.
Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.