0
Your Καλαθι
Μπούκα, Χαρά
Η Χαρά Μπούκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής «Καλαμαρί» και της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Οι δημιουργικές και καλλιτεχνικές της ανησυχίες καλλιεργήθηκαν σε ελεύθερα καλλιτεχνικά εργαστήρια που κάλυπταν διάφορες μορφές τέχνης, όπως ζωγραφική, ψηφιδωτό, κεραμική, βιτρώ, φιούζιγκ, κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου, αγιογραφία, ξυλογλυπτική, κόσμημα, φωτογραφία.
Από το 2006, η χαρακτική μονοπώλησε το ενδιαφέρον της και την οδήγησε σε έναν άλλο εκφραστικό κόσμο. Δασκάλα της ήταν η Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή. Επιπροσθέτως παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων από καταξιωμένους χαράκτες. Παρουσίασε τη δουλειά της σε επτά ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, Χίο, Κιλκίς και Γιάννενα και σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές εντός και εκτός Ελλάδας. Εκπόνησε περισσότερα από τριάντα εκπαιδευτικά προγράμματα χαρακτικής σε παιδιά και ενήλικες. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Δημοτική Πινακοθήκη Χίου, Κοιμητήριο Σισλί Κωνσταντινούπολης.
Αριθμημένα χαρακτικά της προσφέρθηκαν ως ενθύμια βράβευσης σε τιμώμενα πρόσωπα από διάφορους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, Χίου, Κιλκίς και Ιωαννίνων. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-13, δίδαξε χαρακτική στο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και επιμελήθηκε την έκδοση του λευκώματος «EX LIBRIS ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», με έργα που φιλοτεχνήθηκαν από την ίδια και τους σπουδαστές του εργαστηρίου, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας της. Χαρακτικά της, από αυτή τη συλλογή, κοσμούν τον 8° Τόμο της Επετηρίδας του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Χαρακτικό της επιλέχτηκε για το εξώφυλλο του λευκώματος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης «Περιήγηση στην περιοχή των Εξοχών με συνοδοιπόρο τη Χαρακτική». Στο λεύκωμα αυτό, που περιλαμβάνει και άλλα χαρακτικά της, έγραψε τα κείμενα και επιμελήθηκε την έκδοση μαζί με την Αργυρώ Κουράκη, Πρόεδρο της Κοινότητας το 2019.
Συνοδεύοντας με κείμενα θεματικές ενότητες χαρακτικών της έργων έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: «Περί νομισμάτων ο λόγος», «Περί αυτοφυών φυτών ο λόγος», «Ο Καραγκιόζης μαστιχοκαλλιεργητής», «Μύθων χαράξεις-Φυτά», «Χαράζοντας ποιμενικά ξυλόγλυπτα», «Περί Δωδώνης ο λόγος». Είναι συν-συγγραφέας του –γραμμένου σε διαλόγους και εικονογραφημένου με πλήθος χαρακτικών της έργων– βιβλίου «Η Χιώτικη παράδοση με ξεναγό τον Καραγκιόζη».