Σπανουδάκης, Γιώργος
Ο Γιώργος Σπανουδάκης γεννήθηκε στις Σέρρες, με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έζησε στη «Καλή Παναγιά» της Βέροιας μέχρι να τελειώσει το Δημοτικό σχολείο και στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς μέχρι να αποφοιτήσει από τη Βαλλιάνειο Σχολή. Σπούδασε γλυπτική με υποτροφία στην Ολλανδία, στην Akademie voor Beeldende Kunsten, Artibus, Utrecht και στην Αγγλία στο Leicester Polytechnic School of fine Art.
Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1977 και ίδρυσε τη γκαλερί«Στοά Τέχνης», όπου παρέδιδε μαθήματα σχεδίου, στο εικαστικό της εργαστήριο – πολυχώρο, το οποίο λειτούργησε για έξι χρόνια, με σημαντική προσφορά στην παρουσίαση και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και με πολύτιμες εκδηλώσεις σε συνεργασία με το ινστιτούτο «Γκαίτε». Έλαβε μέρος σε 3 ομαδικές εκθέσεις. Η σημαντικότερη με τίτλο ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ «ΤΑΣΕΙΣ» έγινε το 1981. Παράλληλα δίδαξε στη σχολή «Μποζάρ» και στη σχολή κεραμικής της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης.
Το 2003 πρωτοπαρουσίασε δείγματα αναδημιουργίας της ζωγραφικής των Αρχαίων Ελληνικών αγγείων, σε ομαδική έκθεση κεραμικής, στον πολιτιστικό χώρο Αλατζά Ιμαρέτ του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το 2004 παρουσίασε ένα μέρος από την πρώτη συλλογή της πολύχρονης έρευνας για τη ζωγραφική των αγγείων, με την ευκαιρία τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, στην αίθουσα τέχνης «Κεραμεύς» της Πανελλήνιας Ένωσης Καλλιτεχνών Κεραμιστών με τίτλο «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα».
Το 2006 παρουσίασε τις τεχνικές ζωγραφικής των αρχαίων Ελληνικών αγγείων με τίτλο «Το χρώμα του σιδήρου, εργαστήριο-έκθεση», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία παρουσίασε ο καθηγητής Κλασικής αρχαιολογίας ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος, στον πολιτιστικό χώρο «λουτρά παράδεισος» στη Θεσσαλονίκη.
Το 2006 & 2007 σταφεστιβάλ κεραμικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τις αρχαίες τεχνικές για τους συναδέλφους κεραμείς και το κοινό της πόλης.
Το 2007 τον Ιούνιο είχε συμμετοχή στην έκθεση βιβλίου, στις εκδηλώσεις ΙΖ΄ Πνευματικός Μάιος της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο «θέματα αρχαίας κεραμικής τεχνολογίας και πειραματισμοί για την αναπαραγωγή της αρχαίας κεραμικής» σε ημερίδα και εργαστήριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Βόλο το 2007.
Το 2007 παρουσίασε μια ημερίδα με έκθεση έργων, για την εικαστική διάσταση του δοκιμίου, τις δυσκολίες καταγραφής των οργάνων γραφής και τις τεχνικές δημιουργίας της ζωγραφικής των αρχαίων Ελληνικών αγγείων, σε δεξίωση για το φιλότεχνο και συλλεκτικό κοινό της γκαλερί ART FORUM, την οποία προλόγισε ο καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονία Τ. Αρβανιτάκης στη οδό Μητροπόλεως 12, στη Θεσσαλονίκη.