Σπηλιώτης, Βασίλης

Ο Σπηλιώτης Βασίλειος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 25 Ιανουαρίου του 1956. Απεφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή το 1974. Την ίδια χρονιά πέρασε με πανελλήνιες εξετάσεις στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το πτυχίο του το 1979. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και το 1980 πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A στην Βιομηχανική Βιοχημεία Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Paris XI. To 1983 υποστήριξε τη Διδακτορική του Διατριβή στο αντικείμενο Επιστήμες Τροφίμων και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Paris VII με τον βαθμό άριστα. Στην συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Τα επόμενα 4 χρόνια εργάστηκε στην Βιομηχανία. Στην πολυεθνική Εταιρεία παραγωγής φαρμάκων SANDOZ HELLAS σαν προϊστάμενος του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου για ένα χρόνο. Στην ΕΘΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ δύο χρόνια, σαν προϊστάμενος του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου. Τέλος, ένα χρόνο στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ PASTEUR, σαν Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου της Μονάδας Παραγωγής Εμβολίων. Το 1989 εξελέγη καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας στην ειδικότητα Βιοτεχνολογία και Τεχνολογία Τροφίμων. Το 1991 εξελέγη επίκουρος Καθηγητής και από το 1993 είναι τακτικός Καθηγητής πρώτης βαθμίδας. Διετέλεσε για τρία χρόνια Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, δέκα χρόνια Υπεύθυνος του Τομέα Τεχνολογικών μαθημάτων και είκοσι περίπου χρόνια Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας. Έχει συμμετάσχει σε 12χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα από Εθνικά Προγράμματα, σε 2 Ευρωπαϊκά καθώς και σε 8 χρηματοδοτούμενες μελέτες και ερευνητικά έργα του Ιδιωτικού Τομέα. Έχει δημοσιεύσει 15 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, είναι κάτοχος 2 Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και το επιστημονικό του έργο έχει 145 αναφορές. Έχει συγγράψει 5 Βοηθητικά Εγχειρίδια για του σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας και έχει επιμεληθεί την μετάφραση ενός βιβλίου Μικροβιολογίας Τροφίμων.