Νεοκλασικά της Αθήνας και του Πειραιά - Τα πέλματα των αγαλμάτων (ΣΕΤ)

Δίγλωσση έκδοση Ελληνικά- Αγγλικά
Έκπτωση
50%
Τιμή Εκδότη: 104.00
52.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
633708
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Αίολος
Σελίδες:744
Επιμελητής:Σκοπελίτης, Στέλιος Β.
Μεταφραστής:ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΑ-ΑΛΕΞΙΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/12/2021
ISBN:9780002480321
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Το βραβευμένο λεύκωμα του φωτογράφου Στέλιου Β. Σκοπελίτη (έπαινος Ακαδημίας Αθηνών 1976), που αποτυπώνει μοναδικά τη νεοκλασική κληρονομιά της Αθήνας και του Πειραιά, σε νέα έκδοση. (Από τον εκδότη)

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
1975, έτος «Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς», η πρώτη του έκδοση από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ. Από τότε έγιναν τρεις επανεκδόσεις. Η οικονομική κρίση, στην πραγματικότητα αφαίμαξη πλούτου μικρών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, το κράτησε μακριά από τα τυπογραφεία. Πέρασαν 12 χρόνια και να που οι εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ αποφάσισαν να το επανεκδώσουν. Τύχη αγαθή για μένα. Τα χρόνια πέρασαν όπως περνούν οι θερισμοί σιταριού και πολλά από τα έργα των ανθρώπων πέφτουν στον Καιάδα. Δεν με ενδιαφέρει πια η κατεδαφισμένη ομορφιά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όσο η απουσία πολιτιστικών και ηθικών αρχών που την κατεδάφισε. Το βιβλίο είναι σημαντικό Μόνο για εμένα, γιατί το υλοποίησα από βαθιά ανάγκη και με μεγάλο κόπο... Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη, δημιούργησα στην Αθήνα, πόλεις που δεν με αποδέχτηκαν ως γέννημά τους, όπως εγώ που τις αποδέχτηκα ως μητέρες. (Σ.Β. ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ Σύρος, 2021 Σημείωμα για την δ' έκδοση)

ΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ
Αυτή η πόλη είναι μια φωτογραφική πόλη. Είμαι σίγουρος ότι ο Atzet θα ήταν ευτυχισμένος με όλη αυτή την άναρχη ασχήμια που ενίοτε προκαλεί δέος, και όχι μόνο στον φωτογράφο. Την πόλη δεν την κάνουν τα μεγάλα έργα, οι απέραντοι λεωφόροι αλλά, ο σεβασμός απέναντι στις καμπύλες, τις ευθείες και τις ρωγμές του τόπου. Ονειρεύομαι συχνά, κι όταν ανοίγω τα μάτια, ένας εφιάλτης ταράζει τη γαλήνη των ονείρων: ο εφιάλτης της φυγής μέσα από το αδιαπέραστο πλέγμα του μπετόν. Οι συμπολίτες μου σκληρότεροι κι από το μπετόν που έχτισαν ολόγυρά τους δίχως σκέψη και συνάφεια με την Εστία - το αγαθό αυτό κέλυφος του ανθρώπου. Θα ήθελα να μπορούσα να άγγιζα την πόλη αυτή όπου ζω όπως αγγίζω το σώμα της αγαπημένης.
Χθες επέστρεψα σπίτι ύστερα από μια κοπιώδη αλλά και σαδιστικά ηδονική φωτογράφηση. Περιηγήθηκα γνωστούς και άγνωστους ανήλιαγους δρόμους της πόλης σαν ένας επισκέπτης της. Κάθε τόσο έφερνα τη μηχανή στο βλέμμα μου και φωτογράφιζα έχοντας κατά νου το τι, πιθανόν, να φωτογράφιζε αυτός ο επισκέπτης/ερασιτέχνης φωτογράφος. Χθες σε γύρεψα σε όλες τις μεριές του άλλοτε ευγενικού αττικού τοπίου, περίμενα να σε δω να έρχεσαι - Κόρη αγαπημένη - δεν θα υψώσω ξανά το βλέμμα μου πάνω σε αυτή την πόλη. Την αποχαιρετώ οριστικά με τούτο το βιβλίο. (Σ.Β. Σκοπελίτης)

Περιεχόμενα:

Μετάφραση στα αγγλικά: Cox / Solman
Σχεδιασμός - επιμέλεια: Σ.Β. Σκοπελίτης
Επιμέλεια παρούσας έκδοσης: Χρήστος Κουτσαφτής
Κείμενα των: Σ.Β. Σκοπελίτη, Γιάννη Τσαρούχη, Δημήτρη Κ. Μπίρη, Γιάννη Κόκκου, Κατερίνας Κοσκινά, Παύλου Λέφα, Στέλιου Ξυδάκη

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!