Στρατιωτική Ιστορία 326

Οκτώβριος 2024
Έκπτωση
20%
Τιμή Εκδότη: 6.00
4.80
Τιμή Πρωτοπορίας
+
9780002701372
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Γκοβόστης
Σελίδες:96
Ημερομηνία Έκδοσης:03/10/2024
ISBN:9780002701372
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Η 28η οκτωβριου του 1940

Πηγή έμπνευσης για την πορεία της χώρας στον ασταθή 21ο αιώνα

Στις 28 Οκτωβρίου συμπληρώνονται ογδόντα τέσσερα χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επέτειος σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεκαετίας που κατά παράδοξο τρόπο ξεκίνησε και τελείωσε στα ίδια ακριβώς μέρη. Το 1940, στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία διεξήχθησαν οι πρώτες μάχες για την απόκρουση της ιταλικής εισβολής από έναν Ελληνικό Στρατό που εξέφραζε το σύνολο των Ελλήνων. Το 1949, στα ίδια εδάφη ένας τελείως διαφορετικός Ελληνικός Στρατός υπερίσχυσε τελικά όχι εναντίον ξένων εισβολέων, αλλά επί άλλων Ελλήνων. Οι δεκαετίες 1912-1922 και 1940-1950 αποτελούν ταυτόχρονα τις πιο ένδοξες, αλλά και τις πιο τραγικές δεκαετίες στην ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού. Από ιστορικής πλευράς και κυρίως από τη σκοπιά της Στρατιωτικής Ιστορίας είναι σίγουρα οι πιο ενδιαφέρουσες και πυκνές γεγονότων. Τα αποτελέσματά τους καθόρισαν όχι μόνο τα σύνορα του κράτους, αλλά και το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό καθεστώς της χώρας.

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι από τις στιγμές εκείνες στην Παγκόσμια Ιστορία όπου ένας ηγέτης και ένας λαός με τις αποφάσεις και την αποφασιστικότητά τους σπρώχνουν την εξέλιξη των γεγονότων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Είναι γνωστό ότι στη μακραίωνη ιστορική διαδρομή τους οι Έλληνες και Ελληνίδες αμφισβήτησαν τα δεδομένα και αποφάσισαν να αντισταθούν ή να επαναστατήσουν, μη αποδεχόμενοι τη μοίρα τους και αψηφώντας τις όποιες συνέπειες. Άλλωστε όλη η αρχαιοελληνική τραγική δραματουργία βασίζεται στην άρνηση των πρωταγωνιστών να υποταχθούν αμαχητί στους θεούς, στη μοίρα ή στην εξουσία, ακόμη και εάν αυτή η στάση σήμαινε τη συντριβή τους.

Η προσεκτική εξέταση και μελέτη αυτής της φαινομενικής διαχρονικής «αποκοτιάς» των Ελλήνων θα δείξει ότι τελικά τέσσερεις ήταν οι παράγοντες που κατέστησαν δυνατό το Έπος του ’40. Πρώτον, οι αποφάσεις είχαν ληφθεί με απόλυτα ορθολογικό τρόπο. Η Εθνική Αμυντική Στρατηγική και το Σχέδιο Αμύνης είχαν συνταχθεί με τέτοιο τρόπο, που εφάρμοζαν με άριστο τρόπο τις Αρχές του Πολέμου, δηλαδή την εκλογή των Αντικειμενικών Σκοπών και εμμονή στην επίτευξή τους, τήρηση επιθετικού πνεύματος, συγκέντρωση και οικονομία δυνάμεων, ελιγμός, ενότητα διοικήσεως, ασφάλεια και αποφυγή αιφνιδιασμού των φιλίων δυνάμεων, αιφνιδιασμός του αντιπάλου, απλότητα και ευκαμψία σχεδίασης και, τέλος, την τήρηση των νόμων και εθίμων που διέπουν τη διεξαγωγή ενός πολέμου.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!