Το μεταξικό πείραμα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας (1936-1941)

Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 17.70
15.93
Τιμή Πρωτοπορίας
+
9786182230497
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια
Σελίδες:208
Επιμελητής:ΣΟΥΒΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΚΑΛΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Μεταφραστής:Κουτσόπουλος, Φώτης
Εικονογράφος:ΚΑΛΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ - ΣΟΥΒΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:06/06/2024
ISBN:9786182230497
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Άμεσα διαθέσιμο

Περιγραφή

ΚΕΙΜΕΝΑ: Ρόζα Βασιλάκη / Αριστοτέλης Καλλής / Βασίλης Α. Μπογιατζής / Γιάννης Στάμος / Γιώργος Σουβλής / Δήμητρα Τζανάκη

Η κοινοβουλευτική παρουσία της άκρας δεξιάς στη χώρα μετά την κρίση έχει τροφοδοτήσει ποικίλες συζητήσεις για τη φυσιογνωμία της και την απήχησή της στο εκλογικό σώμα. Παράλληλα, έχει οδηγήσει ορισμένους μελετητές να αναζητήσουν τις καταβολές της στον μεσοπόλεμο, τότε που το φαινόμενο έκανε ορατή την παρουσία του σε όλη την Ευρώπη.
Ενταγμένος σε μια τέτοια προοπτική, ο συλλογικός αυτός τόμος εστιάζει σε μια υποτιμημένη ώς τώρα ιστορική εμπειρία, τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Σκοπός του είναι να πάρει σοβαρά την επιχείρηση εκφασισμού του Ιωάννη Μεταξά, διερευνώντας μια σειρά από ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τη σύγχρονη ιστοριογραφία των αυταρχικών καθεστώτων της περιόδου: Εάν και υπό ποιους όρους μπορεί το μεταξικό καθεστώς να κατηγοριοποιηθεί ως φασιστικό; Ποια ήταν τα διανοητικά, ιδεολογικά και θεσμικά «δάνειά» του από τα άλλα αυταρχικά εγχειρήματα του μεσοπολέμου; Με ποιους τρόπους επιχείρησε να νομιμοποιηθεί; Πώς ενσωμάτωσε σημαντικά τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, μέσα από θεσμούς όπως η ΕΟΝ, σε ό,τι έχει προσδιοριστεί ως αυταρχική μαζική νεωτερική πολιτική; Ποιες ήταν οι ιδεολογικές και θεσμικές του συνέχειες με την προγενέστερη κοινοβουλευτική εμπειρία; Ποιος ήταν ο ρόλος των γυναικών στο νέο υπό διαμόρφωση φασιστικό υπόδειγμα;
Έτσι οι μελετητές του τόμου παύουν να αντιμετωπίζουν αυτό το καθεστώς ως μια αταξινόμητη «ελληνική ιδιαιτερότητα», ένα οπισθοδρομικό ή εσωστρεφές φαινόμενο αποκομμένο από τις διεθνείς εξελίξεις. Αξιοποιώντας υποεξετασμένες πρωτογενείς πηγές, επιχειρούν να εννοιολογήσουν το μεταξικό πείραμα με βάση τις πρόσφατες θεωρητικές επεξεργασίες των φασιστικών σπουδών σε μια ευρεία θεματική (εθνικισμός και προπαγάνδα, αντιφιλελευθερισμός και αντικοινοβουλευτισμός, σύνθεση του τρίτου δρόμου και καινοτομία, φύλο και θηλυκότητα, νεωτερικότητα και μοντερνισμός, βιοπολιτική και ευγονική), να εντοπίσουν τις ιδεολογικές και θεσμικές συνέχειες και ασυνέχειές του με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και να το τοποθετήσουν εκ νέου στην ευρύτερη μεσοπολεμική εμπειρία των αυταρχικών εγχειρημάτων.

Κριτικές

Το μεταξικό καθεστώς ως προς τη φύση και την ιδεολογία του, έχει πλέον εξεταστεί πολύ αναλυτικά και τεκμηριωμένα, μέσα από κορυφαίες μελέτες, όπως του καθηγητή Σπυρίδωνα Πλουμίδη, τη συνόπτική βιογραφία του Μεταξά που έχει γράψει η Μαρίνα Πετράκη και το συλλογικό έργο σε επιμέλεια Θάνου Βερέμη, "Ο Μεταξάς και η Εποχή του". Το νέο αυτό έργο, όσο και αν προσπαθούν οι επιμελητές να παρουσιάσουν ότι προσφέρουν κάτι νέο στη βιβλιογραφία, στην πραγματικότητα δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Δήθεν φρέσκια επιστημονική ματιά, αλλά στην πραγματικότητα παμπάλαιες ιδεοληψίες.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!