Βία και μονοθεϊσμός

Η κατάρα του Κάϊν
112677
Συγγραφέας: Σβάρτς, Ρετζίνα
Εκδόσεις: Φιλίστωρ
Σελίδες:231
Επιμελητής:ΑΔΡΑΧΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Μεταφραστής:ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΦΩΤΗΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/12/2000
ISBN:9789603690498


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Μία επιβλητική έρευνα των βιβλικών πηγών, της εθνικής σύγκρουσης, του φυλετικού μίσους και του πολιτισμικού διαχωρισμού.

Φονιάς, απόβλητος, ένας άνθρωπος καταραμένος από το Θεό και εξορισμένος από το λαό του, ο Κάιν, ο βιβλικός δολοφόνος του Αβελ, είναι μια φιγούρα απόλυτης απαξίας. Όμως, αυτή η απαξία είναι, κατά παράδοξο τρόπο, παρούσα πολύ πριν το θάνατο του αδελφού του, αφού ο Θεός ανεξήγητα αρνείται τη θυσία του Κάιν ενώ δέχεται εκείνη του Αβελ. Ο Κάιν σκοτώνει μέσα στην οργή του αποκλεισμού του. Είναι όμως ο ίδιος ο Θεός εκείνος που χώρισε τους αδελφούς. Η ανησυχητική ιστορία του Κάιν και Αβελ είναι ενδεικτική της αποφασιστικής επίδρασης που άσκησε η Βίβλος στις κοσμικές έννοιες της ταυτότητας -έννοιες που είναι τις περισσότερες φορές βίαια αποκλειστικές και προσδιορίζουν αρνητικά «εμάς» εναντίον «αυτών», με εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς ή σεξιστικούς όρους.

«Τολμηρό, χωρίς να κρύβει τις έντονες ανησυχίες της διακεκριμένης ερευνήτριας, το βιβλίο Βία και Μονοθεϊσμός, φέρνει στην επιφάνεια έναν στοχασμό -που από καιρό έλλειπε- πάνω στην σκοτεινότερη όψη του μονοθεϊσμού: τη λογική του αποκλεισμού, τη βία και τον τρόμο»

David Tracy, Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου του Σικάγου

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!