Θεσσαλονικέων πόλις 12 Μάρτιος 2011

Ιστορία Γράμματα Τέχνες Επιστήμες
Έκπτωση
20%
Τιμή Εκδότη: 10.00
8.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
162666
Σελίδες:96
Ημερομηνία Έκδοσης:01/03/2011
ISBN:9780006841968
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Με συνέντευξη του καθηγητή αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Α.Π.Θ. Δημήτρη Μαρωνίτη, αλλά και ένα αφιέρωμα στους μουσουλμανικούς τόπους λατρείας της Θεσσαλονίκης, ανοίγει το νέο τεύχος του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ που κυκλοφόρησε στις 10 Μαρτίου 2011. Στις σελίδες του φιλοξενούνται ακόμη κείμενα που αφορούν στα εικαστικά, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Από το τρέχον τεύχος, κάθε εξώφυλλο της πολιτιστικής επιθεώρησης θα φιλοτεχνείται από εικαστικούς καλλιτέχνες ή/και φωτογράφους της πόλης, με έργα φτιαγμένα ειδικά για το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ, ενώ στη νέα στήλη “Ποιήματα από το συρτάρι”, που επιμελείται ο συγγραφέας-εκδότης Γιώργος Κορδομενίδης, θα έρχονται στην επιφάνεια ποιήματα αδημοσίευτα, ξεχασμένα διαμάντια σε κάποιο συρτάρι.

Εν Θεσσαλονίκη
Ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας συνομιλεί με τον νεοελληνιστή Δημήτρη Μαρωνίτη σε μια βιογραφική συνέντευξη που εκτείνεται από τις πρώιμες μνήμες της παιδικής και φοιτητικής ζωής στη Θεσσαλονίκη έως και τα ύστερα πανεπιστημιακά χρόνια ως καθηγητής πλέον ο ίδιος και την αντιστροφή του ρόλου δασκάλου-μαθητή. Σχετικά με τη θέση της ελληνικής ταυτότητας στην παγκόσμια κοινωνία, ο Δημήτρης Μαρωνίτης σχολιάζει: «[...] οποιαδήποτε φιλολογία ότι κινδυνεύει η ταυτότητά μας μέσα στο κλίμα της παγκοσμιοποίησης είναι καθαρά ιδεολογική και πιστεύω ότι είναι από την άποψη αυτή άκριτη και μη νηφάλια».

Θεσσαλονίκης Ιστοριογραφία


Ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Γιώργος Αναστασιάδης αποτυπώνει σε ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος χρονολόγιο τα γεγονότα που διαμόρφωσαν την ιστορία της πόλης στον 20ο αιώνα. Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε το β’ μέρος ‘Η εποχή των κοσμογονικών γεγονότων’ (1912-1917).


Το χρονολόγιο -που διαρθρώνεται σε πέντε μέρη- δημοσιεύεται ανά περίοδο με χρονολογική σειρά στα τεύχη του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ και θα ολοκληρωθούν στο τελευταίο τεύχος του έτους 2011.

Αρχιτεκτονική


Η στήλη της Αρχιτεκτονικής παρουσιάζει μελέτη επτά μεταπτυχιακών φοιτητών διαφόρων ειδικοτήτων του Α.Π.Θ. με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη της Στοάς Μοδιάνο, τη διερεύνηση, ανάλυση και τεκμηρίωση του τρόπου δόμησης του κτιρίου και προτάσεις αποκατάστασης του μνημείου, αλλά και σύνδεσής του με τον περιβάλλοντα χώρο και τις υπόλοιπες ιστορικές αγορές της πόλης. Συνυπογράφουν οι: Ανδρέας Βλαστάρης, Γιώργος Κακές, Φώτης Καραγιώργος, Νίκη Κορώνη, Κατερίνα Μπόλη, Κατερίνα Σταματοπούλου, Μαγδαληνή Χατζή.

Τέχνες και Μέσα Επικοινωνίας

Το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ επισκέπτεται τους ανεπίσημους χώρους που λειτουργούν η αραβική, πακιστανική, τουρκική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ δύο από αυτούς εξυπηρετούν τους φοιτητές του Α.Π.Θ., και αποτελούν τόπους λατρείας για περίπου πέντε χιλιάδες μουσουλμάνους. Ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Ηρακλής Παπαϊωάννου και η κοινωνική ανθρωπολόγος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Φωτεινή Τσιμπιρίδου, σχολιάζουν την έλλειψη πολιτισμικής οικειότητας που εντείνει τις αντιλήψεις αποκλεισμού και υποτίμησης του μουσουλμανικού στοιχείου. Οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες του αφιερώματος ανήκουν στον φωτογράφο Αλέξανδρο Αβραμίδη.

Ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας Άρης Παπάζογλου μελετά ιστορικά και αρχιτεκτονικά τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη της Θεσσαλονίκης από το 15ο έως τον 20ο αιώνα.

Η ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου με αφορμή την έκθεση ‘I would like to give you my heart FOREVER, ZHTA-MI 1955-2010’, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αναπολεί μια παρέα που έχει γράψει ιστορία στην πόλη, αυτή της γκαλερί ΖΗΤΑ-ΜΙ και το αντίκτυπό της στη πολιτιστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης.
Η διδάκτωρ Κινηματογραφικών Σπουδών Λίνα Μυλωνάκη σχολιάζει το ομιχλώδες τοπίο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ενώ ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκροσδάνης ξεφυλλίζει τα κινηματογραφικά περιοδικά της Θεσσαλονίκης από τη Μεταπολίτευση έως και σήμερα.

Κοινωνία


Πού τελειώνει ο ακτιβισμός και πού αρχίζει η χάραξη μιας σοβαρής πολιτιστικής πολιτικής; Η φιλόλογος-θεατρολόγος Ιφιγένεια Ταξοπούλου εντοπίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των πολύ πετυχημένων αστικών πειραμάτων και πως αυτά αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική φυσιογνωμία της πόλης.

Θέατρο | Μουσική | Γράμματα


Η δρ. Θεατρολογίας Γιάννα Τσόκου κάνει μια ιστορική αναδρομή στη πρώτη δεκαετία της πρωτοποριακής θεατρικής ομάδας «Ακτίς Αελίου», ενώ ο δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης μας ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα τραγούδια της.

Από το παρόν τεύχος, η ενότητα των Γραμμάτων θα "ανοίγει" με ένα νέο, αδημοσίευτο ποίημα Θεσσαλονικιού συγγραφέα. "Ποδαρικό" στη νέα αυτή σελίδα, που επιμελείται ο συγγραφέας-εκδότης Γιώργος Κορδομενίδης, κάνει η ποιήτρια Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, την οποία το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ ευχαριστεί για την άμεση και θετική της ανταπόκριση, ενώ ο Γιάννης Δ. Βανίδης σε συνεργασία με τον Γιώργο Κορδομενίδη παρουσιάζουν τη συγγραφέα Μαρία Κουγιουμτζή.


Στην ίδια ενότητα, η συγγραφέας Ευμορφία Καραμπατάκη αντιπαραβάλει τις πόλεις της ζωής της, Θεσσαλονίκη και Πάλμα ντε Μαγιόρκα, αναζητώντας τη συνταγή της ιδανικής πόλης που όπως καταλήγει «ίσως […] να μην υπάρχει παρά μόνο στη φαντασία του καθενός».

Δήγματα και Υποδείγματα


Ο αρχιτέκτονας Άρις Γεωργίου ταξιδεύει στο 1994, νοσταλγεί το εμβληματικό κτίριο του ιστορικού εστιατορίου Όλυμπος-Νάουσα και σχολιάζει τις αλλαγές στο αστικό τοπίο της πόλης.

Βιβλιοκριτικές


Ο συγγραφέας Λέων Ναρ γράφει για το βιβλίο “Το παλίμψηστο του αίματος: Πολιτικές δολοφονίες και εκτελέσεις στη Θεσσαλονίκη” (συγγραφέας Γιώργος Αναστασιάδης) και η δρ. Αγγλικής Φιλολογίας Μαρία Σχοινά γράφει για το βιβλίο “Ανδρό-γυνες αναγνώσεις: Πέρσυ Σέλλευ και Μαίρη Σέλλευ” (συγγραφέας Καίτη Καμπίτογλου).

Αποστάγματα | Βιβλία


Ο Γιώργος Αναστασιάδης προτείνει τέσσερα βιβλία με άρωμα Θεσσαλονίκης, ενώ στη στήλη ‘Αποστάγματα’ ξανά-διαβάζει κείμενα των Μανόλη Αναγνωστάκη, Δημήτρη Φατούρου, Μίνωα Αργυράκη και Χρήστου Ζαφείρη, δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!