Μέρες και νύχτες

323657
Συγγραφέας: Trapiello, Andres
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες:344
Μεταφραστής:ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:29/10/2009
ISBN:9789604352432


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Για τους ηττημένους ενός πολέμου, η παύση των εχθροπραξιών δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος των δοκιμασιών, αλλά την απαρχή νέων,ίσως ακόμη σκληρότερων. Το τέλος του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου βρίσκει τον Χούστο Γκαρθία εξόριστο,σε συνεχή περιπλάνηση, με μόνο σημείο αναφοράς τις τραυματικές μνήμες που επανέρχονται.

Ο Χούστο Γκαρθία περνάει από το ισπανικό μέτωπο σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου έχουν πεθάνει ή έχουν χάσει τα λογικά τους εκατοντάδες άνθρωποι. Στη συνέχεια καταφεύγει σε ένα Παρίσι περιπλανώμενων εξορίστων, που καταδιώκονται τόσο από την αστυνομία όσο και από τους παλιούς τους συντρόφους. Με το πλοίο «Sinaia» βάζει πλώρη για το Μεξικό, μαζί με άλλους 1.599 επιβάτες που έχουν χάσει τα πάντα εκτός από τη ζωή τους, χωρίς ωστόσο να έχουν κατορθώσει ν' απαλλαγούν από το παρελθόν τους. Από τον Χούστο μάς έχει μείνει το ημερολόγιό του· αυτές οι λέξεις που συνιστούν τη συγκλονιστική αφήγηση μιας περιπέτειας όπου η δυστυχία και το μεγαλείο συναντώνται σ' ένα κρίσιμο σημείο: τον αγώνα να μείνει αλώβητη η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σ' αυτό το εντυπωσιακό μυθιστόρημα, ο Αντρές Τραπιέγιο βυθίζεται στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης· στη λαχτάρα του ανθρώπου να πιστέψει, να αγωνιστεί, να καλυτερέψει τον κόσμο. Σε τελική ανάλυση, στην ικανότητά του να παραμένει προσκολλημένος -ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν πια πολλοί λόγοι- σε κάποια ιδανικά, «που εξακολουθούν, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, να είναι υψηλά και δίκαια».

Κριτικές

Ωραίο αλλά και πικρό. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με ήρωα έναν αγωνιστή του ισπανικού εμφυλίου και την περιπετεια του μέχρι να βρει μια νέα γη της Επαγγελίας μετά την οριστική ήττα της αριστεράς από τις δυνάμεις του Φράγκο. Θυμίζει σε αρκετά σημεία τα οικεία κακά του δικου μας εμφυλίου κάτι που ενισχύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Πραγματικά πολυ καλό...
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!