0
Your Καλαθι
Λογοδοσία μιάς ζωής τόμοι Α Β
Περιγραφή
Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, την οποία είχε ολοκληρώσει ο ίδιος πολύ πριν πεθάνει. Είναι διαιρεμένη σε 5 μέρη: το πρώτο αφορά στα παιδικά του χρόνια και στην εφηβεία του, το δεύτερο περιέχει την πανεπιστημιακή του δράση, το τρίτο καλύπτει κυρίως την πολιτική του δράση, το τέταρτο αρχίζει από την εκλογή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκτείνεται και στα χρόνια που επακολούθησαν και το τελευταίο αποτελεί μια αναδρομική αυτοανάλυση του ψυχικού κόσμου και μια ομολογία πίστεως στις αρχές που όρισαν την πορεία του.
Η αυτοβιογραφία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, κεντρικής μορφής στη νεοελληνική ζωή του 20ού αιώνα, αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία πολιτικού και προσωπικού ήθους. Ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση (1975-1980) ήταν ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, πανεπιστημιακός δάσκαλος, θεμελιωτής της φιλοσοφίας του δικαίου στη χώρα μας, εκδότης του τριμηνιαίου περιοδικού «Αρχείον της φιλοσοφίας και θεωρίας των επιστημών», δημοσιογράφος, δημόσιο πρόσωπο και, ουχ ήττον, εκλεκτό μέλος ενός πνευματικού κύκλου που δεν διολίσθησε ποτέ στην κοσμικότητα και σύζυγος της Ιωάννας Σεφεριάδη, κόρης του καθηγητή του Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου Στυλιανού Σεφεριάδη και αδελφής του πρεσβευτή και ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Αυτός ο άνθρωπος ωστόσο γράφει: «Η ζωή μου πορεύτηκε ως τώρα χωρίς καμιά μεγάλη δυστυχία, χωρίς καμιά μεγάλη τύχη, τον δρόμο του μέσου όρου». Και ακολουθούν 650 σελίδες που διαγράφουν προτεραιότητες, άγχη, ενοχές, αρετές, δεσμεύσεις, προδοσίες ακόμη, μιας ηγετικής τάξης που σήμερα έχει μείνει σκιά του εαυτού της, αδύναμη να μεταδώσει αυτό που ονομάζουμε «αστικό πνεύμα» και «αστική κουλτούρα». Μιας τάξης που, όπως έχει δείξει ο Δημαράς, δεν ήταν μόνο φορέας αλλά και στήριγμα παιδείας.
Σε πέντε μέρη χωρίζει ο Κωνσταντίνος Τσάτσος την αυτοβιογραφία του: το πρώτο καλύπτει τα παιδικά του χρόνια και την εφηβεία του (1899-1917)· το δεύτερο την πανεπιστημιακή του δράση ως το 1946· τα επόμενα δύο την πολιτική δράση του από το 1946 ως το 1975· το πέμπτο τα χρόνια της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ως το 1985.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις