0
Your Καλαθι
Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο!
Μνήμες και αναλώσιμα από όλες τις μεταπολεμικές εκλογές 1946-2004
Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται όλες οι βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - με τρόπο απλό, εύληπτο και κυρίως χρηστικό. Πιο συγκεκριμένα, δίνονται τα "στοιχεία ταυτότητας" της κάθε εκλογικής αναμέτρησης, κάποιες βασικές πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα και, κυρίως, ένα κατά κανόνα πρωτογενές εικονογραφικό υλικό, που μπορεί να μεταφέρει άμεσα τον αναγνώστη, σαν μηχανή χρόνου, σε άλλες εποχές της πρόσφατης πολιτικής μας ιστορίας. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών, προεκλογικό υλικό κομμάτων, ψηφοδέλτια, έγγραφα, γελοιογραφίες και άλλα ντοκουμέντα.
Πιστεύουμε ότι αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει τους παλαιότερους να βάλουν σε μια τάξη τις μνήμες τους και να θυμηθούν γεγονότα και καταστάσεις, που κάποτε ήταν στο επίκεντρο του γενικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα συμβάλει στο να πληροφορηθούν οι νεότεροι, με συστηματικό, ευσύνοπτο αλλά και γλαφυρό τρόπο, σημαντικά πολιτικά συμβάντα, για τα οποία "κάτι έχουν ακούσει" από τους γονείς τους και τα γνωρίζουν "μέσες άκρες". Θα παρακολουθήσουν π.χ. όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1946 μέχρι και σήμερα, θα "συστηθούν" με τους πρωταγωνιστές τους, θα βιώσουν τη γέννηση και τον θάνατο κομμάτων που χάραξαν ιστορία και θα κατανοήσουν -ίσως- τις συνθήκες που εξέθρεψαν τα πάθη, τις ελπίδες αλλά και τις απογοητεύσεις της προηγούμενης γενιάς.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
ΚΡΙΤΙΚΗ
Από την πρώτη μεταπολεμική εκλογική αναμέτρηση, που διεξήχθη στη σκιά του Εμφυλίου (31 Μαρτίου 1946), ως τις επερχόμενες κρίσιμες εκλογές της 7ης Μαρτίου έχουν περάσει σχεδόν έξι δεκαετίες. Δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης αλλά και σοβαρών κρίσεων, έντονων πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων αλλά και πισωγυρισμάτων. Από αυτές η δημοκρατία μας έχει αναδειχθεί ώριμη και ισχυρή όσο ποτέ. Ο Οθων Τσουνάκος έρχεται αυτό να το πιστοποιήσει δίνοντας τα «στοιχεία ταυτότητας» της περιόδου μέσα από τα υλικά των εκλογικών αναμετρήσεων που τη σημάδεψαν: φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών, προεκλογικό υλικό των κομμάτων, ψηφοδέλτια, έγγραφα, γελοιογραφίες και πλήθος ακόμη ντοκουμέντα. Ανάγλυφα αναδεικνύονται μέσα από το πολύτιμο υλικό τα πάθη, οι ελπίδες, οι κατακτήσεις αλλά και οι τραγικές διαψεύσεις της προηγούμενης γενιάς: εκλογές βίας και νοθείας του 1961, διαδοχικές κυβερνήσεις «αποστασίας» του 1965, επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας το 1967, μεταπολίτευση και δημοψήφισμα για την κατάργηση της μοναρχίας στα 1974, πρώτες ευρωεκλογές, θρίαμβος του ΠαΣοΚ στις εθνικές εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.
Στην αρχή του βιβλίου συναντάμε ένα σημείωμα του επιστημονικού συμβούλου της έκδοσης Νίκου Οικονόμου για το εκλογικό φαινόμενο στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου παρατίθενται εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αναμετρήσεις της κάλπης: στα 161 χρόνια - εκλογικώς ενεργά ήσαν μόνο τα 144 - που μεσολάβησαν από το 1843 ως σήμερα διεξήχθησαν συνολικά 59 εκλογικές αναμετρήσεις για τη νομοθετική εξουσία, πέντε από τις οποίες αφορούσαν συντακτικές εθνοσυνελεύσεις και πέντε αναθεωρητικές βουλές. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν δύο γερουσιαστικές εκλογές (1929, 1932), έξι δημοψηφίσματα (όλα διαβλητά από άποψη εντιμότητας - πλην εκείνου του 1974 για το πολιτειακό), μια «εκλογή» βασιλιά (το 1862) και μια άμεση «εκλογή» προέδρου (του στρατηγού Πάγκαλου το 1926). Ο τόμος συμπληρώνεται από συνοπτικό χρονολόγιο με τις ημερομηνίες-σταθμούς της μεταπολεμικής περιόδου: από την άφιξη της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς Αθήνα και την έκρηξη των Δεκεμβριανών το 1944, ως τον Φεβρουάριο του 2004, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου διαδέχεται τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ, 15-02-2004
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις