0
Your Καλαθι
Η γυναίκα και το τοπίο
Περιγραφή
Ένα καλοκαίρι καυτό, στα υψίπεδα του Τιρόλου. Ένας αφηγητής, μια νέα γυναίκα, ένας Αύγουστος άνυδρος και στεγνός. Η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία εκτυλίσσεται το έργο του στέφαν Τσβάιχ είναι βαριά, αποπνικτική, καλοκαιρινή. Ο συγγραφέας αντιστοιχεί τις πράξεις, τις αισθήσεις, τις αντιδράσεις, τις διεθέσεις και τις ψυχικές μεταπτώσεις των διαφόρων χαρακτήρων
με τις εναλλαγές των καιρικών συνθηκών. Έτσι, οι ήρωες και κυρίως η νεαρή κοπέλα την οποία συναντά ο συγγραφέας, βγαίνουν αλλαγμένοι ύστερα από τη "σωματική", θα έλεγα κανείς, επαφή με τη φύση , το σύμβολο της γυναίκας.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο Στέφαν Τσβάιχ υπήρξε ποιητής, μεταφραστής, βιογράφος, διηγηματογράφος και μυθιστοριογράφος, Βιεννέζος, Εβραίος και αυτόχειρας. Οι ναζί τον ανάγκασαν να εξοριστεί στη Βραζιλία, όπου και έδωσε τέλος στη ζωή του μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, το 1942. Η επιρροή του Φρόιντ στο έργο του είναι εμφανής και ιδιαίτερα σε αυτή τη σύντομη αλληγορική νουβέλα, όπου διαφαίνεται η εξοικείωσή του με την ψυχαναλυτική θεωρία και υπάρχουν πλείστες αναφορές στο ασυνείδητο, τις παρορμήσεις, τις μετατοπίσεις των επιθυμιών, καθώς και τον περιορισμό τους από τους «φύλακες της συνείδησης». Όπως και στα υπόλοιπα έργα του, κυριαρχούν κι εδώ ακραίες καταστάσεις, γεμάτες ένταση και έμπνευση, με μια διαρκώς κορυφούμενη αγωνία, που δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να παραμείνει αμέτοχος.
Στη «Γυναίκα και το τοπίο», που συμπεριλαμβανόταν στη συλλογή του «Αμόκ 1922», αποτυπώνεται μια έκτακτη κατάσταση της φύσης, η οποία βρίσκει αντιστοιχίες στο ανθρώπινο σώμα, τις ανάγκες του και τις εκδηλώσεις του. Η φύση υποφέρει. Αύγουστος στεγνός, και όλα αναστενάζουν κάτω από μια παρατεταμένη ξηρασία. Η απόλυτη ανυδρία δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι δύο ανθρώπινες σκιές, ένας άντρας και μία γυναίκα, άγνωστοι μεταξύ τους, εμφανίζονται να τη σωματοποιούν σαν μια πυρετική βασανιστική επιθυμία με μια άμεση ανάγκη λύτρωσης. Η ξηρασία και η αρρώστια της φύσης μεταφέρονται σε ολόκληρο τον ψυχισμό των ηρώων - οι μόνοι από το πλήθος που συμπάσχουν και αγωνιούν προσμένοντας τη βροχή. Η οδυνηρή αυτή προσμονή έχει σεξουαλικές αλλά και υπαρξιακές προεκτάσεις, η αναμονή του άντρα μετατίθεται σε έναν άγριο ερωτικό πόθο για τη γυναίκα, της οποίας όμως η επιθυμία εκδηλώνεται μονάχα μέσα στη νύχτα, οπότε υπάρχει και η απώλεια συνείδησης.
Ολόκληρη η αναμονή τους όμως και το μαρτύριο της επιθυμίας τους ξεχνιέται το πρωί, όταν η φύση έχει ικανοποιηθεί από τη βροχή και έχει καταλαγιάσει. Η γυναίκα τότε επιστρέφει στο ασφαλές πλαίσιο των ορίων της, που ράγισαν για λίγο κάτω από το βάρος της νύχτας.
Οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, η αμφισημία των σημείων της φύσης αλλά και των ανθρώπων, η φόρτιση και η αποφόρτιση, η υπερδιέγερση των ηρώων που κυκλώνονται από ένα τοπίο, που είναι το ίδιο χαρακτήρας και πρωταγωνιστής της ιστορίας, η ένταση και η ανακούφιση αποδίδονται με μια τόσο αισθησιακή γραφή και λυρική ηδυπάθεια, που μόνο η μεγάλη λογοτεχνία μπορεί να μεταφέρει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 13/07/2001
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις