0
Your Καλαθι
Διπλωματία του επείγοντος
Κόσσοβο: Ανάμεσα στο μίσος και στο φόβο
Περιγραφή
[...] Ο συγγραφέας μας δίνει μια ακτινογραφία της ευαίσθητης αυτής περιοχής των Βαλκανίων, για τη συγκεκριμένη περίοδο που υπήρξε εντολοδόχος της κυβέρνησης, προσφέροντας ένα δίαυλο, ένα άνοιγμα συνεννόησης αμφοτέρων των πλευρών, χωρίς προκατάληψη, χωρίς εμπάθεια, και, κυρίως χωρίς να προδώσει κανένα κρατικό μυστικό. [...]
Βασίλης Βασιλικός
ΚΡΙΤΙΚΗ
Η δυτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο με τις χιλιάδες αντιφάσεις που τη συνόδευαν, δεν έχει πάψει να απασχολεί πολιτικούς, διπλωμάτες και δημοσιογράφους. Η Διπλωματία του επείγοντος όπως προσφυώς περιγράφει την εμπειρία του στη δυτική διπλωματία στο Κοσσυφοπέδιο ο κ. Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, είχε εν τέλει μονιμότερα χαρακτηριστικά και επιπτώσεις. Αποκτά δε ιδιαίτερη επικαιρότητα στις ημέρες αυτές όπου η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου απειλεί και πάλι τη σταθερότητα στην περιοχή και την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης ήταν ο πρώτος υπεύθυνος του Γραφείου Συνδέσμου που ιδρύθηκε στην Πρίστινα, το φθινόπωρο του 1999, μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών. Ο έλληνας διπλωμάτης έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι δυσκολεύονταν ως τότε να διαχωρίσουν την «Ορθόδοξη» Ελλάδα από την ομόδοξη Σερβία. Το ημερολόγιό του αποτελεί έτσι «υποχρεωτικό» ανάγνωσμα. Υποχρεωτικό για όλους εκείνους - πολιτικούς, δημοσιογράφους, διπλωμάτες και σχολιαστές - που θα αποφαίνονται για την πορεία της ιστορίας. Πρόκειται για την πολιτικά ευαίσθητη καταγραφή μιας εμπειρίας, που βοηθάει να καταλάβουμε τις πιο δύσκολες πτυχές του ζητήματος.
Ο Βασίλης Βασιλικός, που προλογίζει το ημερολόγιο, δεν δυσκολεύτηκε να αναγνωρίσει στο κείμενο «μια κατάθεση πρωτίστως ψυχής, όπου λέγονται όσα διαφεύγουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Ο Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης καταγράφει με σαφήνεια τη δική του εμπειρία. Καταγράφει με τόλμη και γνώση πραγματικά περιστατικά, προσφέροντας ένα πολύ σημαντικό τεκμήριο για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή. Ενισχύει τη χρησιμότητα του ημερολογίου ενσωματώνοντας σκέψεις και παρατηρήσεις για την προσωπικότητα ορισμένων από τους πρωταγωνιστές της εποχής. Σκιαγραφεί τις προσωπικότητες Αλβανών, Σέρβων και Ευρωπαίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσωπικότητα του Μπερνάρ Κουσνέρ που συνέβαλε στη διαμόρφωση της «επείγουσας» διπλωματίας και ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Η Διπλωματία του επείγοντος αποτελεί, τέλος, σημαντική μαρτυρία για την ικανότητα τη ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας να διεισδύει στα προβλήματα, ξεπερνώντας τα στερεότυπα της χώρας στην οποία καλείται να υπηρετήσει.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ
Το ΒΗΜΑ, 13/01/2008
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις