0
Your Καλαθι
Η κουζίνα της Κιμώλου
Περιγραφή
Η κουζίνα της Κιμώλου: κομμάτι της ιστορίας του νησιού, του πολιτισμού, της καθημερινής ζωής, δεμένη με τη χλωρίδα και την πανίδα του, αξιοποιεί ευρηματικά τα διαθέσιμα υλικά ενός άνυδρου τόπου.
Ψάρια, ντομάτες, ελειόλαδο, χόρτα, κάππαρη, άγρια μανιτάρια, ντόπια τυριά και κρέατα, μέλι, φρέσκος μάραθος, αποτελούν τις πρώτες ύλες για φαγητά πεντανόστιμα και υγειινά. Μια ωδή στη μεσογειακή διατροφή.
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τις συνταγές! Θα σας γοητεύσει η απλότητα και η πρωτοτυπία τους, θα σας μεθύσουν οι μυρωδιές τους και οι υπέροχες γεύσεις τους θα σας ταξιδέψουν στην Κίμωλο του Αιγαίου των αέρηδων, του μπλε, της γαστρονομίας στη "δική μου Κίμωλο"..
ΚΡΙΤΙΚΗ
Η κυρία Βενάρδου είναι καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση. Η δουλειά της στα σχολεία των Κυκλάδων και η επαφή της με τους ανθρώπους τής δίνει τη δυνατότητα να έχει καλύτερη γνώση της πραγματικότητας.
Μολονότι δεν την συνάντησα ποτέ, το 1997 είχα την ευχαρίστηση να λάβω ταχυδρομικά τις Παραδοσιακές Συνταγές της Κιμώλου, ένα πολυγραφημένο αντίτυπο της εργασίας, που διηύθυνε στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών της. Και γι' αυτό χάρηκα ιδιαίτερα βλέποντας ότι τα πρωτόλεια εκείνα την οδήγησαν στη συγγραφή της Κουζίνας της Κιμώλου. Οι απλές κιμωλιάτικες συνταγές, δοσμένες με τόσο γοητευτικό τρόπο και με την υπολανθάνουσα παραίνεση να τις δοκιμάσουμε μαγειρεύοντας, συνάδουν απόλυτα με το εύχρηστο σχήμα του βιβλίου.
Στο άκουσμα και μόνο των ονομάτων τους, παξιμάδια με σχινόκοκκο, αβγά μπουλέρι (με πατάτες και κρεμμύδια), τηγανίτες με ξερή ντομάτα, λαδένια (ένα είδος σπιτικής πίτσας), πιλάφι με πεταλίδες, μελόπιτα... αισθάνεσαι πως ξέφυγες από την καθημερινότητα της πόλης.
ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΙΧΛΑΚΗ
ΤΟ ΒΗΜΑ, 28-10-2001
Ψάρια, ντομάτες, ελειόλαδο, χόρτα, κάππαρη, άγρια μανιτάρια, ντόπια τυριά και κρέατα, μέλι, φρέσκος μάραθος, αποτελούν τις πρώτες ύλες για φαγητά πεντανόστιμα και υγειινά. Μια ωδή στη μεσογειακή διατροφή.
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τις συνταγές! Θα σας γοητεύσει η απλότητα και η πρωτοτυπία τους, θα σας μεθύσουν οι μυρωδιές τους και οι υπέροχες γεύσεις τους θα σας ταξιδέψουν στην Κίμωλο του Αιγαίου των αέρηδων, του μπλε, της γαστρονομίας στη "δική μου Κίμωλο"..
ΚΡΙΤΙΚΗ
Η κυρία Βενάρδου είναι καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση. Η δουλειά της στα σχολεία των Κυκλάδων και η επαφή της με τους ανθρώπους τής δίνει τη δυνατότητα να έχει καλύτερη γνώση της πραγματικότητας.
Μολονότι δεν την συνάντησα ποτέ, το 1997 είχα την ευχαρίστηση να λάβω ταχυδρομικά τις Παραδοσιακές Συνταγές της Κιμώλου, ένα πολυγραφημένο αντίτυπο της εργασίας, που διηύθυνε στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών της. Και γι' αυτό χάρηκα ιδιαίτερα βλέποντας ότι τα πρωτόλεια εκείνα την οδήγησαν στη συγγραφή της Κουζίνας της Κιμώλου. Οι απλές κιμωλιάτικες συνταγές, δοσμένες με τόσο γοητευτικό τρόπο και με την υπολανθάνουσα παραίνεση να τις δοκιμάσουμε μαγειρεύοντας, συνάδουν απόλυτα με το εύχρηστο σχήμα του βιβλίου.
Στο άκουσμα και μόνο των ονομάτων τους, παξιμάδια με σχινόκοκκο, αβγά μπουλέρι (με πατάτες και κρεμμύδια), τηγανίτες με ξερή ντομάτα, λαδένια (ένα είδος σπιτικής πίτσας), πιλάφι με πεταλίδες, μελόπιτα... αισθάνεσαι πως ξέφυγες από την καθημερινότητα της πόλης.
ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΙΧΛΑΚΗ
ΤΟ ΒΗΜΑ, 28-10-2001
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις