0
Your Καλαθι
Το ψωμί
Περιγραφή
Κριτική
Ένα βιβλίο για το ψωμί. Μια μικρή περιπλάνηση στον κόσμο της οικιακής αρτοποιίας.
82 συνταγές ψωμιών, φωτογραφίες της Μεταπολεμικής Ελλάδος των Δ. Τλούπα, Βούλας Παπαϊωάννου και Nelly's μαζί με μια ανθολογία κειμένων συνθέτουν το σύγχρονο μωσαϊκό της αρτοποίησης.
Ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια απουσίας από τα ράφια των βιβλιοπωλείων, να που επανεκδίδεται, από τις εκδόσεις Καστανιώτη αυτή τη φορά, Το ψωμί της Εύης Βουτσινά.
Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω την αμφισβήτηση που εξέφραζε το σημείωμα του προηγούμενου εκδότη ή η απολογία, όπως προτίμησε να την αποκαλέσει ο ίδιος, προλογίζοντας την πρώτη έκδοση του 1995 και ομολογώντας τον φόβο του μήπως «ξαφνιάσει» τους φίλους του εκδοτικού του οίκου.
Έκτοτε η εκδοτική πραγματικότητα άλλαξε. Τα βιβλία που περιείχαν και συνταγές μαγειρικής έπαψαν να αποτελούν... «όνειδος» για τους σοβαρούς οίκους. Αλλά ούτε ο χρόνος βέβαια επαλήθευσε τις αμφιβολίες εκείνου του πρώτου εκδότη. Το ψωμί κατατάχθηκε αμέσως στα ευπώλητα και θεωρήθηκε δικαίως, νομίζω σημείο αναφοράς.
Εξαιτίας μιας εύστοχης εναλλαγής των καθ' όλα αξιόπιστων συνταγών του με τις εύγλωττες έγχρωμες φωτογραφίες του Γιάννη Παπαδόπουλου και τις ασπρόμαυρες των Δ. Τλούπα, Βούλας Παπαϊωάννου και Nelly's και με μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή λογοτεχνικών αποσπασμάτων που αναφέρονται στο ψωμί το έργο τελικά ξεφεύγει από την κατηγορία των αμιγώς εγχειριδίων κουζίνας. Εν τούτοις η κυρία Βουτσινά, όντας μαγείρισσα, δεν ξεχνά ούτε στιγμή τον αρχικό σκοπό που την ώθησε στη συγγραφή: να μεταδώσει το πάθος που ξυπνά σε όσους ζύμωσαν, έστω και μία φορά, η μυστηριακή επαφή με τη ζεστή, ζωντανή ζύμη. Παράλληλα όμως το βιβλίο της γίνεται μέσο αντίστασης στο ψεύτισμα και στην παγκοσμιοποίηση των γεύσεων που μας οδήγησαν στα άνοστα και παράλογα αφράτα ψωμιά με τα βελτιωτικά.
ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΙΧΛΑΚΗ, «ΤΟ ΒΗΜΑ», 1-04-2001
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις