0
Your Καλαθι
Ευωχία Λήμνου
Σύγχρονες και παραδοσιακές συνταγές του νησιού για όλο το χρόνο
Έκπτωση
30%
30%
Περιγραφή
"Ευωχία Λήμνου"
Με συγκεντρωμένο το απόσταγμα μαγειρεμάτων μιας ζωής, συνειδητά για την έκδοση, επί έναν ολόκληρο χρόνο η Σόφη Χαψή μαγείρευε στη Μύρινα και στον Κότσινα της Λήμνου, έψηνε ψωμί, κρεατικά και πίτες στον ξυλόφουρνο, έκοβε δροσερές τις σαλάτες κι έστρωνε τραπέζι. Μαγείρευε συλλέγοντας βρώσιμα χόρτα, λαχανικά και φρούτα απ’ όλο το νησί, μαγείρευε με κοτούλες και αβγουλάκια από το κτήμα της, με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που έβγαζαν οι αγαπημένοι της και η ίδια από τη θάλασσα, με τα έξοχα τυριά του νησιού, με τα ντόπια μυριστικά, καλλιεργημένα και άγρια. Παράλληλα σημείωνε τα υλικά, τους τρόπους εκτέλεσης, δοκίμαζε, ζύμωνε, έτριβε μπαχαρικά, ψιλόκοβε, υλοποιούσε. Έτσι, πιάτο πιάτο, στρώθηκε τούτο το τραπέζι-βιβλίο με αραδιασμένα επάνω του ξεχωριστά λημνιακά εδέσματα που ευαισθητοποιούν όλες τις αισθήσεις. Τα υλικά αυθεντικά και οι εκτελέσεις κάθε συνταγής απλές και ξεκάθαρες.
Οι συνταγές χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες – από τις εποχές του χρόνου. Οι 360 σελίδες του βιβλίου (όσες σχεδόν και οι μέρες της χρονιάς) μυρίζουν άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα. Υπάρχουν επίσης ενότητες για το ψωμί και τα γλυκίσματα, καθώς και Πρόλογος κατατοπιστικός με ιστορικά στοιχεία για τη διατροφή και αναφορές στα ξεχωριστά προϊόντα του νησιού. Κάθε συνταγή, όπου κρίνεται απαραίτητο, έχει διακριτικό σύμβολο για τον διατροφικό της χαρακτήρα (νηστίσιμη, βίγκαν, βετζετέριαν, για όλο το χρόνο).
Οι ενότητες καλωσορίζουν κάθε φορά τον αναγνώστη με σύντομες, αισθαντικές, καθαρές μνήμες της Σόφης, κυρίως από τα παιδικά της χρόνια στο νησί της Λήμνου, μνήμες αυθεντικές που συνεχίζουν να διαπερνούν τις συνταγές και τον τρόπο της υλοποίησής τους. Γιαγιάδες, μητέρα, φίλες, φίλοι συμβάλλουν με δικές τους συνταγές που η Σόφη μεταλαμπαδεύει με σεβασμό και αναφέρει τα ονόματά τους με αγάπη.
Την απαιτητική φωτογράφιση για την έκδοση ανέλαβε ο Παντελής Πραβλής –επαγγελματίας φωτογράφος μεγάλου ρεπερτορίου– γέννημα της Λήμνου κι αυτός, ακολουθώντας τη Σόφη Χαψή σε κάθε της μαγείρεμα. Η βαθιά αγάπη και των δύο για τον τόπο τους δένει αρμονικά κάθε συνταγή με τη φωτογραφία της και η αίσθηση αυτή διέπει όλο το βιβλίο.
Την έκδοση χαιρετίζει ο αγαπητός εκπαιδευτικός Ελευθέριος Γείτονας, τονίζοντας τη λιτότητα και τη θεϊκότητα μαζί των γεύσεων του νησιού από τα προσωπικά του βιώματα στη Λήμνο.
Το βιβλίο κυκλοφορεί ταυτόχρονα και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο Sophie’s Cookbook – Delicious Limnos Recipes for All Seasons σε μετάφραση του Bruce Walter και χαιρετισμό από τη διεθνούς φήμης σεφ Maeve Ο’Meara, που δικαίως χαρακτηρίζει τη Σόφη πρέσβειρα των γεύσεων και στοιχείων πολιτισμού της Λήμνου.
Φωτογραφίες: Παντελής Πραβλής
Εικαστική και εκδοτική επιμέλεια: Φωτεινή Στεφανίδη
Με συγκεντρωμένο το απόσταγμα μαγειρεμάτων μιας ζωής, συνειδητά για την έκδοση, επί έναν ολόκληρο χρόνο η Σόφη Χαψή μαγείρευε στη Μύρινα και στον Κότσινα της Λήμνου, έψηνε ψωμί, κρεατικά και πίτες στον ξυλόφουρνο, έκοβε δροσερές τις σαλάτες κι έστρωνε τραπέζι. Μαγείρευε συλλέγοντας βρώσιμα χόρτα, λαχανικά και φρούτα απ’ όλο το νησί, μαγείρευε με κοτούλες και αβγουλάκια από το κτήμα της, με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που έβγαζαν οι αγαπημένοι της και η ίδια από τη θάλασσα, με τα έξοχα τυριά του νησιού, με τα ντόπια μυριστικά, καλλιεργημένα και άγρια. Παράλληλα σημείωνε τα υλικά, τους τρόπους εκτέλεσης, δοκίμαζε, ζύμωνε, έτριβε μπαχαρικά, ψιλόκοβε, υλοποιούσε. Έτσι, πιάτο πιάτο, στρώθηκε τούτο το τραπέζι-βιβλίο με αραδιασμένα επάνω του ξεχωριστά λημνιακά εδέσματα που ευαισθητοποιούν όλες τις αισθήσεις. Τα υλικά αυθεντικά και οι εκτελέσεις κάθε συνταγής απλές και ξεκάθαρες.
Οι συνταγές χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες – από τις εποχές του χρόνου. Οι 360 σελίδες του βιβλίου (όσες σχεδόν και οι μέρες της χρονιάς) μυρίζουν άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα. Υπάρχουν επίσης ενότητες για το ψωμί και τα γλυκίσματα, καθώς και Πρόλογος κατατοπιστικός με ιστορικά στοιχεία για τη διατροφή και αναφορές στα ξεχωριστά προϊόντα του νησιού. Κάθε συνταγή, όπου κρίνεται απαραίτητο, έχει διακριτικό σύμβολο για τον διατροφικό της χαρακτήρα (νηστίσιμη, βίγκαν, βετζετέριαν, για όλο το χρόνο).
Οι ενότητες καλωσορίζουν κάθε φορά τον αναγνώστη με σύντομες, αισθαντικές, καθαρές μνήμες της Σόφης, κυρίως από τα παιδικά της χρόνια στο νησί της Λήμνου, μνήμες αυθεντικές που συνεχίζουν να διαπερνούν τις συνταγές και τον τρόπο της υλοποίησής τους. Γιαγιάδες, μητέρα, φίλες, φίλοι συμβάλλουν με δικές τους συνταγές που η Σόφη μεταλαμπαδεύει με σεβασμό και αναφέρει τα ονόματά τους με αγάπη.
Την απαιτητική φωτογράφιση για την έκδοση ανέλαβε ο Παντελής Πραβλής –επαγγελματίας φωτογράφος μεγάλου ρεπερτορίου– γέννημα της Λήμνου κι αυτός, ακολουθώντας τη Σόφη Χαψή σε κάθε της μαγείρεμα. Η βαθιά αγάπη και των δύο για τον τόπο τους δένει αρμονικά κάθε συνταγή με τη φωτογραφία της και η αίσθηση αυτή διέπει όλο το βιβλίο.
Την έκδοση χαιρετίζει ο αγαπητός εκπαιδευτικός Ελευθέριος Γείτονας, τονίζοντας τη λιτότητα και τη θεϊκότητα μαζί των γεύσεων του νησιού από τα προσωπικά του βιώματα στη Λήμνο.
Το βιβλίο κυκλοφορεί ταυτόχρονα και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο Sophie’s Cookbook – Delicious Limnos Recipes for All Seasons σε μετάφραση του Bruce Walter και χαιρετισμό από τη διεθνούς φήμης σεφ Maeve Ο’Meara, που δικαίως χαρακτηρίζει τη Σόφη πρέσβειρα των γεύσεων και στοιχείων πολιτισμού της Λήμνου.
Φωτογραφίες: Παντελής Πραβλής
Εικαστική και εκδοτική επιμέλεια: Φωτεινή Στεφανίδη
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις