0
Your Καλαθι
Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣ
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Εθνικής Αντιστάσεως των Ελλήνων στην Κρήτη
Έκπτωση
10%
10%
Περιγραφή
Η απαγωγή του Γερμανού στρατηγού "Κράϊπε", διοικητού των χερσαίων δυνάμεων του "Φρουρίου Κρήτης" - Festung Kreta - από δύο Άγγλους αξιωματικούς και μικρή ομάδα Κρητών κατά τα τέλη Απριλίου 1944 και η μεταφορά του ύστερα από δραματική προσπάθεια στην Αίγυπτο, έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα τολμηρότερα εγχειρήματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Πέραν όμως του ανωτέρω χαρακτηρισμού, η πράξις αυτή απετέλεσε το αποκορύφωμα μιας συνεχούς, συγκλονιστικής, δραματικής και αποφασιστικής πάλης, που είχε αρχίσει στην Κρήτη, ευθύς μετά την κατάληψί της από τους Αλεξιπτωτιστές τέλη Μαΐου 1941, μεταξύ της Ιντέλιντζενς Σέρβις και των Οργανώσεων Αντιστάσεως της νήσου αφ' ενός και των Γερμανικών Υπηρεσιών Αντικατασκοπείας αφ' ετέρου. Η Αγγλική κατασκοπεία απέστειλε στην νήσο μερικά από τα πλέον δυναμικά και πεπειραμένα στελέχη της, λόγω της τεράστιας σημασίας του «Φρουρίου Κρήτης» ως προκεχωρημένης πολεμικής βάσεως και «Τράνσιστ - Καμπ» ανεφοδιασμού του Γερμανικού «Άφρικα - Κορπς» από το θέρος του 1941 έως το φθινόπωρον του 1942.
Το βιβλίο που έχει γραφτεί από τον Γ. Χαροκόπο που έλαβε μέρος στο εγχείρημα κατά την μεταφορά του στρατηγού από τα βουνά της Κρήτης στην Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου αποτελεί την συμπληρωμένη σήμερα (2008) 5η έκδοση με νέα στοιχεία και φωτογραφίες.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Α. Πρόλογος
Η Συμβολή των Οργανώσεων Αντιστάσεως στην έκβαση του Β' Π.Π.
Β. Η γενική πολεμική κατάστασις αρχές 1944.
Η φονική μάχη της Βιάννου - Τα τρομερά αντίποινα.
Η διαφυγή του Διοικητού των Ιταλικών δυνάμεων Λασιθίου στο Κάιρο.
Η αναχώρησις στην Αίγυπτο του Καπετάν Μπαντουβά και η σχετική προκήρυξις του Διοικητού "Φρουρίου Κρήτης".
Γ. Το Συμμαχικόν Στρατηγείον δίδει εντολή "εν λευκώ" στον ταγματάρχη Λη Φέρμορ να απαγάγη τον Γερμανό στρατηγό Μύλλερ, υπεύθυνο της καταστροφής της Επαρχίας Βιάννου και να τον μεταφέρει δέσμιο στο Κάιρο.
Τα προηγηθέντα σημαντικά γεγονότα της Αντιστάσεως στην Κρήτη, πού είχαν γενικότερες επιπτώσεις. Εκτελέσεις προδοτών. Σαμποτάζ.
Δ. Ο Λη - Φέρμορ πέφτει με αλεξίπτωτο στις 4/1/1944 στον Ομαλό Λασιθίου, χωρίς όμως την βασική ομάδα της Απαγωγής, 3 κομμάντος, λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Και τις επόμενες 12 προσπάθειες η ρίψις αποτυγχάνει. Αποβιβάζονται την νύκτα 4/4/1944 με ειδικό σκάφος στην παραλία Τσούτσουρου. Η απαγωγή οργανώνεται παρά τις δυσκολίες, αλλά ο Μύλλερ αντικαθιστάται, εν τω μεταξύ, από τον Κράϊπε. Παρά τα εμπόδια πού παρουσιάσθηκαν εκτελείται με καταπληκτική ακρίβεια την νύκτα 26/27 Απριλίου με πρωτότυπο και τέλειο σχέδιο. Μέσα στην ολοκαίνουργια "Όπελ" του ο Κράϊπε μεταφέρεται στον Ψηλορείτη μέσω της πόλεως Ηρακλείου. Κατά την διαδρομή οι σκοποί 22 Γερμανικών φυλακίων ελέγχου βλέποντας την κούρσα του στρατηγού παρουσιάζουν όπλα. Η κούρσα εγκαταλείπεται με μια παραπλανητική Επιστολή προς τις Αρχές Κατοχής.
Ε. Η περιπετειώδης και συναρπαστική μεταφορά του Κράϊπε διά των βουνών της Κρήτης στην Μάρσα - Ματρούχ με την βοήθεια ορισμένων Συνδέσμων της Αντιστάσεως, ενώ ολόκληρη η δύναμις των στρατευμάτων Κατοχής "εκτένιζε την νήσο" και είχε αποκλείσει τα νότια παράλια.
Οι προκηρύξεις των κατακτητών, οι απειλές και τα αρχικά αντίποινα.
Τα σφάλματα του στρατηγείου Μ. Ανατολής.
ΣΤ. Αποκαλυπτικό δημοσίευμα Γερμανού Αξιωματικού.
Η υποδοχή των απαγωγέων και του στρατηγού στην Μάρσα Ματρούχ και Κάιρο.
Ο υπαρχηγός των απαγωγέων λοχαγός Μόςς επιστρέφει στην Κρήτη για να εξοντώσει όλους τούς Επιτελείς Γερμανούς Αξιωματικούς του Στρατηγείου των Χερσαίων δυνάμεων Κατοχής πού εδρεύει στις Αρχάνες Ηρακλείου.
Εντολή του Χίτλερ επεστρέφει στην Κρήτη από το μέτωπο της Νορμανδίας και ο Μύλλερ με διαταγή να μεταβάλη την Κρήτη σε καπνίζοντα ερείπια.
Οι Μάχες Δαμάστας, Μύθιας, Μαδαρής και Ποταμών. Η καταστροφή των χωριών του Κέδρους.
Ζ. Συμπληρωματικά στοιχεία, κριτικές κ.λ.π για το βιβλίο.
Η. Μετά 28 χρόνια
Θ. Επίλογος
I. Βιογραφικό του συγγραφέως
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις