Κάτοικος Πατρών

Τα χειρόγραφα του κατοίκου Πατρών κυρ Δημητρού Γιαννόπουλου 1864. Μυθιστόρημα
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 13.25
9.27
Τιμή Πρωτοπορίας
+
70550
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες:246
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1998
ISBN:9789600414585
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Άμεσα διαθέσιμο

Περιγραφή


Ο πάροικος Δημητριος Γιαννόπουλος, της Μαριγώς και αγνώστου πατρός, διηγείται την πολυετή προσπάθειά του να πολιτογραφηθεί κάτοικος Πατρών, να εγγραφεί στους καταλόγους των δικαιούχων του νέου σχεδίου, να αποκτήσει εθνικό οικόπεο, να κτίσει σπίτι. Οι προσπάθειες του σφραγίζονται από τις υποψίες του πως είναι Τουρκόσπορός, τις ενοχές για τη Βαγγελιώ - που στην απελευθέωση ο ίδιος εξώθησε σε φυγήμαζί με τους Τούρκους - και την άσβεστη επιθυμία του να εκδικηθεί τον κακό του δαίμονα και αδίστακτο έμπορο των Πατρών Αργύριο Τομαρόπουλο. Ταυτόχρονα παλεύει για την επαγγελματική του εξέλιξη, γνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί την προϋπόθεση για κάθε άλλη επιδίωξη του. Η πόλη αποτελεί το νέο ελεύθερο πεδίο για το εμπόριο, τα νέα επιτηδεύματα, τους σκληρούς επαγγελματικούς ανατγωνισμούς, τις καταχρήσεις των οικονομικά ισχυρών, τους χρηματισμούς των εκπροσώπων της πολιτείας και τις "φιλανθρωπίες" των μεγάλων σταφιδέμπορων. Η ελευθερία δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά κρύβει και εκπλήξεις.

Κριτικές

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που κάθε Πατρινός - και όχι μόνο- αξίζει να διαβάσει. Ο Χριστόπουλος μέσα από την μυθοπλασία αρμενίζει χρονικά σε μια περίοδο πριν από την επανασταση του 1821 μέχρι και το 1865 με σταθερό τοπογραφικό σημείο την πόλη της Πάτρας . Μέσα από αυτή τη διαδρομή αντλεί κανείς στοιχεία για την χάραξη του σχεδίου πόλεως της νέας (κατω) πόλεως της Πάτρας, την εμπορική κίνηση και τη ζωή της πόλεως, την εξέλιξη μετά την απελευθέρωση .
Επίσης μέσα από την ενσάρκωση του ήρωά του , μπορεί κανείς να διακρίνει τον οποιοδήποτε αγωνιστή οικογενειάρχη -κάτοικο οποιασδήποτε πόλεως- που καταφέρνει σταδιακά να μεγαλώσει την οικογένειά του και να χτίσει το σπίτι που ποθεί και ονειρεύεται, εγκιβωτίζοντας στα ντουβάρια του το μόχθο , τις αγωνίες , τις στερήσεις του και τις δυσκολίες του.
Με απλότητα στη γραφή του και σαφήνεια στα νοήματά του, το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο και ευχάριστο μυθιστόρημα.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!