ΑΧΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ

TASTES IN ACHAIA ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
282163
Συγγραφέας: Χριστοπούλου, Σοφία
Σελίδες:464
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2006
ISBN:9789608903500


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


ΚΡΙΤΙΚΗ



Υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάτρα 2006, κυκλοφόρησε η εμπεριστατωμένη δίγλωσση (αγγλικά, ελληνικά) μελέτη της Σοφίας Χριστοπούλου Αχαιών γεύσεις, που ερευνά τις διατροφικές παραδόσεις και συνήθειες των κατοίκων της Αχαΐας, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στη διάρκεια των αιώνων, μέσα από κείμενα και προφορικές μαρτυρίες. Αξιοποιώντας τις πηγές της η συγγραφέας μάς δίνει μια ιδέα των υψηλών γαστριμαργικών προδιαγραφών που διέπουν τώρα και στο παρελθόν την αχαϊκή κουζίνα (ας μην ξεχνάμε την εξαιρετική δύναμη της Πάτρας ως διαμετακομιστικού κέντρου, κυρίως τους δύο τελευταίους αιώνες, και το υψηλό επίπεδο διαβίωσης της αστικής της τάξης). Στα τέλη του 19ου αιώνα η πρωτεύουσα της Αχαΐας εισάγει κυρίως σιτάρι και δημητριακά, καφέ και ζάχαρη, όσπρια και ψάρια, ρύζι και ποτά, ενώ εξάγει σταφίδα και κρασί, τυριά και ελαιόλαδο, σύκα και εσπεριδοειδή, καπνό και λαχανικά.

H Χριστοπούλου εκτός από την ιστορική της αναδρομή επιχειρεί μια περιδιάβαση στα στέκια των αρχών του 20ού αιώνα και του Μεσοπολέμου, όπου κατέφευγαν οι αστοί της πόλης αλλά και οι εργατικοί για να ανακουφίσουν τον ουρανίσκο τους (οινοπωλείο του Κολόμβου στο Μαρκάτο, ταβέρνα «Του Αποστόλη», εστιατόριο «Τζάκι», ταβέρνα «Λαβύρινθος», εστιατόριο «Εύα», εστιατόριο-μπαρ «Αφτερ Εϊτ», κτλ.). Την καρδιά όμως του αναγνώστη κλέβουν οπωσδήποτε οι συνταγές της ντόπιας κουζίνας, που καταλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου: πατίνα (ομελέτα), με σπαράγγια, αγριογούρουνο με ραδίκια, αρνίσιο μπούτι γκιούλμπασι, ασπρογιάχνι τραΐ, βεργάδι με φασολάκια, γλώσσα βοδινού στιφάδο, κότα καπαμιστή, κοτόπουλο με τουτουμάκια, μοσχάρι σοφιγάδο, μουσουδαύτια με σκορδοστούμπι, ουρά βοδινού σπυραλατιστή, πατσά ριγανόλαδο, αγκινάρες με ρυζάκι, σαλιγκάρια γιαχνιστά, λουβιά γιαχνί, μακαρονόπιτα, πρασόπιτα με φέτα και μυζήθρα, γαύρος κρούδος, μπακαλιάρος αλιάδα, χταπόδι με μακαροτσίνι, τσιπούρες με σέλινο και σελινόριζα. Την έκδοση προλογίζει ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας και ο συντονιστής της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάτρα 2006» Χρήστος Ροϊλός.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Το ΒΗΜΑ, 23/07/2006

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!