0
Your Καλαθι
Δήλος
Μαρτυρίες από τα μουσειακά εκθέματα
Έκπτωση
30%
30%
Περιγραφή
Στο λεύκωμα αυτό παρουσιάζονται τα εκθέματα του Μουσείου
Αρχαιοτήτων της Δήλου, όπου χάρη στα έργα της ελληνιστικής
εποχής πληθαίνουν οι γνώσεις μας για τη μεγάλη ζωγραφική, και
στη Δήλο έχουμε αρκετά αποσπάσματα από τη ζωγραφική διακόσμηση
των οικιών, καθώς και σημαντικά δείγματα από τον ψηφιδωτό
διάκοσμο των δαπέδων. Ένα από τα σημαντικότερα όμως
χαρακτηριστικά της μεγάλης αυτής πόλης είναι το πλήθος
μαρτυριών που μας διέσωσε για την ιδιωτική ζωή των κατοίκων.
Είναι σαν μια επίσκεψη στη Δήλο αυτό το βιβλίο της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, η οποία μέσα από τα εκπληκτικά εκθέματα του μουσείου και τις πολύχρονες έρευνές της στη Δήλο μάς παρασύρει σε ένα ταξίδι στο λαμπερό νησί του Απόλλωνα. Λίγοι θα μπορούσαν να μας ξεναγήσουν καλύτερα σ' αυτό το κατ' εξοχήν ιερό κέντρο του Αιγαίου όπου η ελληνική δημιουργία συναντάται στην ύψιστη μορφή της και όπου η κυρία Ζαφειροπούλου είχε την τύχη να μαθητεύσει και στη συνέχεια να εργασθεί δίπλα σε μια μεγάλη μορφή της ελληνικής αρχαιολογίας, τον Νίκο Ζαφειρόπουλο, στον οποίο αφιερώνεται ο τόμος για τη νέα ζωή που έδωσε στο ιερό νησί του Απόλλωνα στήνοντας το θαυμαστό μουσείο με σοφία και αγάπη για τον τόπο.
Αν και πρόκειται για λεύκωμα, για τόμο δηλαδή με ιδιαίτερο βάρος στην εικονογραφική απόδοση που είναι ένα εγχείρημα εξαιρετικά απολαυστικό όταν θέμα είναι τα αριστουργήματα της Δήλου, το βιβλίο προσφέρει μια προσέγγιση σε βάθος στην ιστορία του νησιού και μέσα από αυτή στην ιστορία της ελληνικής τέχνης. Έτσι τα Εισαγωγικά καλύπτουν όλο το φάσμα της ιστορίας της Δήλου, που χάθηκε στα πρώτα χριστιανικά χρόνια όταν οι Μιθριδατικοί πόλεμοι και οι πειρατές εξαφάνισαν από το νησί κάθε ίχνος ζωής σβήνοντας τη νήσο από τον χάρτη της Ιστορίας. Πολύ αργότερα, μετά τον 15ο αιώνα, οι πρώτοι περιηγητές αποτύπωσαν στα σχέδιά τους το ξεχασμένο, άλλοτε σπουδαίο ιερό κέντρο του Αιγαίου και μόνο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα οι έλληνες και οι γάλλοι αρχαιολόγοι άρχισαν συστηματικά να φέρνουν στο φως τη μεγάλη αρχαία πόλη.
Μέσα από την περιγραφή των πρώτων ανασκαφών και των εκπληκτικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για την αρχαία πλαστική, «τη σημαντικότερη έκφραση της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην αρχαιότητα, που στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της με έργα μεγάλης κλίμακας».
Στη συνέχεια το βιβλίο διαρθρώνεται σε μικρά κεφάλαια με περιεκτική αλλά σύντομη ανάπτυξη της κάθε περιόδου της αρχαίας τέχνης, από τα Μυκηναϊκά χρόνια ως και την Ελληνιστική περίοδο, ενώ, όπως είναι φυσικό, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται από τη συγγραφέα στην πλαστική της Αρχαϊκής και της Κλασικής εποχής. Ο πλήρης κατάλογος των έργων με την επιστημονική τεκμηρίωσή τους και η Βιβλιογραφία ολοκληρώνουν αυτό το έργο το οποίο χάρη στη γλαφυρότητα των κειμένων γίνεται ξεναγός και ταυτόχρονα τροφή πνεύματος για τον αναγνώστη σε ένα νησί που συγκέντρωσε μοναδικά έργα της αρχαιότητας.
Κυκλοφορεί σε ελληνική και αγγλική έκδοση
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις