Το νομικό καθεστώς των μεταναστών στο δημόσιο διεθνές δίκαιο

Σύγχρονες θεωρήσεις του θεσμού της ιθαγένειας
Έκπτωση
15%
Τιμή Εκδότη: 44.00
37.40
Τιμή Πρωτοπορίας
+
458982
Συγγραφέας: Ζακούλα, Μαρία Χ.
Εκδόσεις: Σάκκουλας
Σελίδες:598
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2016
ISBN:9789605684624
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Τα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης, της έντονης μετανάστευσης - εντός και εκτός κρατικού ελέγχου - και της ανάπτυξης του διεθνούς δικαίου προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχουν εκκινήσει τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του νομικού καθεστώτος εκατομμυρίων ανθρώπων που δε φέρουν την ιδιότητα του πολίτη του κράτους υποδοχής. Η παρούσα μονογραφία ερευνά τη συγκρότηση ή μη συμπαγούς και λειτουργικού διεθνούς πλαισίου προστασίας των μεταναστών στο κράτος της νόμιμης ή παράνομης διαμονής τους, με παράλληλο στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη μορφή που λαμβάνει η παραδοσιακά ακραιφνής διάκριση ημεδαπών/αλλοδαπών στο σύγχρονο δημόσιο διεθνές δίκαιο. Η μελέτη εστιάζει σε νεωτερικές αναγνώσεις του θεσμού της ιθαγένειας ως νομικού δεσμού του ατόμου με το κράτος, και επιχειρεί να ανταποκριθεί στη σύγχρονη πρόκληση του επαναπροσδιορισμού βασικών εννοιών της επιστήμης του δημοσίου διεθνούς δικαίου, όπως η ιθαγένεια, η αλλοδαπότητα και η κρατική κυριαρχία.

Κύριοι άξονες της προβληματικής είναι η νομιμότητα (ή μη) της διαφορετικής μεταχείρισης στη βάση της ιθαγένειας και η αντιπαραβολή με το νομικό καθεστώς των ημεδαπών. Η συγγραφέας, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει και αναλύει κριτικά το πλούσιο υλικό που συνθέτει η σύγχρονη πρακτική - δικαιοδοτική, ημι-δικαιοδοτική και δικαιοπαραγωγική - πολυάριθμων διεθνών οργάνων σε οικουμενικό και περιφερειακό (κυρίως ευρωπαϊκό) επίπεδο, με καίρια επιλεγμένες αναφορές στη σχετική ελληνική νομοθεσία και πρακτική. Το εγχείρημα συνεπικουρεί η κατάλληλη αξιοποίηση της διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας που άπτεται του συγκεκριμένου προβληματισμού στις ποικίλες επιμέρους πτυχές του. Η μελέτη οδηγείται σταδιακά σε μια σειρά από επίκαιρα πορίσματα σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομικό καθεστώς των μεταναστών στο δημόσιο διεθνές δίκαιο, τις πολλαπλές διαστάσεις της σύγκρισης με το καθεστώς των ημεδαπών, τη συγκρότηση διακριτών υποκαθεστώτων αλλοδαπότητας, την ανάδειξη της διαμονής σε de jure δεσμό του ατόμου με το κράτος, και το ρόλο που τείνει να διαδραματίζει η ιθαγένεια για το φορέα της στο εν λόγω πλαίσιο. Η έκδοση συμπληρώνεται από Παράρτημα που περιλαμβάνει πλήρη κατάλογο των πρωτογενών πηγών και εύχρηστο αλφαβητικό ευρετήριο των σημαντικότερων όρων που απαντώνται στο κείμενο. Τη μονογραφία προλογίζει ο κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκδοση αντιμετωπίζει συστηματικά και σε βάθος ερωτήματα που τίθενται πλέον μετ’ επιτάσεως στη θεωρία του σύγχρονου δημοσίου διεθνούς δικαίου. Απευθύνεται ιδίως σε νομικούς, διεθνολόγους και μελετητές του διεθνούς δικαίου προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου των μεταναστών, σε Δικαστές και Δικηγόρους που ασχολούνται με το μεταναστευτικό δίκαιο και τα standards μεταχείρισης των αλλοδαπών που προοδευτικά διαμορφώνονται διεθνώς και καλούν σε εφαρμογή στο εσωτερικό επίπεδο των κρατών υποδοχής.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!