0
Your Καλαθι
Τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου στον 20ό αιώνα
Περιγραφή
Η διερεύνηση και καταγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες άρχισαν να δημιουργούνται τα κόμματα στην Κύπρο, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην ίδρυση και λειτουργία τους, η μελέτη της φιλοσοφίας τους και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση των γεγονότων και προβλημάτων της εποχής.
Προσωπικές μαρτυρίες από πολιτικούς και παράγοντες, εισαγωγικά και συνδετικά κείμενα για το κυπριακό ζήτημα, για ιστορικές στιγμές, ο πλουραλισμός των απόψεν και θέσεων αποκαλύπτουν και ρίχνουν φως σε πτυχές της ιστορίας των κομμάτων και του τόπου.
Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις, αντιφατικές απόψεις, αποσιώπηση γεγονότων. Ποια είναι η αλήθεια;
Ο συγγραφέας δίνει το λόγο στους πρωταγωνιστές. Τα κόμματα τα πολιτικά της Κύπρου αποκτούν τη φωνή τους μέσα από προσωπικές μαρτυρίες-συνεντεύξεις. Ετσι, ο αναγνώστης, με την απαραίτητη βοήθεια εισαγωγικών και συνδετικών κειμένων αποκτά μιαν ευρεία εικόνα των γεγονότων και των προβλημάτων της κάθε εποχής. Το υλικό μεταδόθηκε κι έγινε γνωστό για πρώτη φορά από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ο Λόγος» επί διευθύνσεως του μακαρίτη Ανδρέα Χριστοφίδη, σε παραγωγή δεκατριών εκπομπών το 1993-1994, με τίτλο «Η ιστορία των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο». Στο εισαγωγικό σημείωμα της Σούλας Ζαβού (έχει τελειώσει Παιδαγωγικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών) διαβάζουμε ότι η εργασία αυτή αποσκοπεί αποκλειστικά στην καταγραφή των γεγονότων και στην όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική παρουσίασή τους, καθώς και στη σκιαγράφηση της πολιτικής εξέλιξης και της κομματικής ζωής στην Κύπρο. Δεν στοχεύει -συνεχίζει- στην ανάλυση ή στην εκτίμηση και αξιολόγηση των γεγονότων που καταγράφονται, ούτε επιχειρεί να ελέγξει την ακρίβεια ή την ιστορική αξιοπιστία των προσωπικών μαρτυριών που παρατίθενται, παρ' όλο που διαπιστώθηκαν διιστάμενες αναμνήσεις και απόψεις. Μας προλαμβάνει, επισημαίνοντας ότι οι καταγραφές δεν είναι πλήρεις, γιατί οι δυσκολίες που αντιμετώπισε είναι τεράστιες. Δεν μπόρεσε να εντοπίσει αυθεντικές πηγές για γεγονότα που συνέβησαν δεκαετίες πριν ή δεν ανηύρε πρωταγωνιστές που έζησαν τις εποχές τις παλαιότατες. Συνάντησε άρνηση και απροθυμία από αυτούς που πήραν μέρος σε σύγχρονα γεγονότα δύστηνα και από κομματικά στελέχη που είχαν περάσει στις τάξεις των δυσαρεστημένων. Και κάποιοι άλλοι αποσιώπησαν γεγονότα και αλήθειες, «όταν οι διάφοροι πολιτικοί ηγέτες θεώρησαν ότι οι αναφορές τους και οι αποκαλύψεις τους για γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν ή να βλάψουν το κόμμα τους». Προτρέπει τον αναγνώστη να προσέξει ότι η έρευνα και αναφορά στα κόμματα από το 1926 έως το 1969 είναι πιο λεπτομερής και πιο μακροσκελής απ' ό,τι για τα νεότερα κόμματα, ακριβώς για να ρίξει φως σε πτυχές της δημιουργίας, της ιστορίας και της πορείας των κομμάτων «που σ' εμάς, τους σημερινούς πολίτες, νέους και ενήλικες, είναι άγνωστες».
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 31/01/2003
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις