Ημερολόγιο Κατοχής 1941-1943

πρόλογος: Μενέλαος Χαραλαμπίδης
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 13.00
9.10
Τιμή Πρωτοπορίας
+
447435
Συγγραφέας: Ζαχαρία, Ειρήνη
Εκδόσεις: Εύμαρος
Σελίδες:232
Ημερομηνία Έκδοσης:24/10/2016
ISBN:9786185162122
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ 1941-1943

Το Ημερολόγιο Κατοχής 1941-43 μας μεταφέρει εικόνες από την πραγματικότητα της εποχής μέσα από τα μάτια μιας νεαρής κοπέλας που ζει στην Αθήνα. Η Ειρήνη Ζαχαρία (νεαρή τότε τραπεζική υπάλληλος οργανωμένη στην αντίσταση) καταγράφει εμπειρίες της καθημερινής ζωής της πόλης μέσα στην πιο σκληρή κατοχική περίοδο, καθώς και γεγονότα του πολέμου όπως φτάνουν σ’ εκείνην από εκπομπές του απαγορευμένου ραδιοφώνου και από στόμα σε στόμα. Με τον λιτό και προσωπικό της τρόπο μας βάζει στην ατμόσφαιρα της ταραγμένης εποχής της.
Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης στον εξαιρετικό πρόλογο του αναφέρει:
«...Πώς ήταν να ζεις στην κατοχική Αθήνα; Πώς ήταν να ζεις στην πρωτεύουσα ενός κράτους που για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία του βρισκόταν κάτω από ξένη στρατιωτική κατοχή; Πώς άλλαξε η καθημερινότητα των ανθρώπων όταν βρέθηκαν μόνοι, εγκαταλελειμμένοι από την πολιτική, στρατιωτική και πνευματική τους ηγεσία, απέναντι στην τρομοκρατία των δυνάμεων κατοχής; Επτά δεκαετίες μετά το ημερολόγιο της Ειρήνης Ζαχαρία μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε αυτή την τραγική περίοδο. Μια περίοδο που άφησε το βαρύ της αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, καθορίζοντας τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις για αρκετές δεκαετίες μετά τη λήξη του πολέμου.
Η Ειρήνη Ζαχαρία συγκέντρωνε τα κύρια χαρακτηριστικά που την καθιστούσαν κατάλληλη παρατηρήτρια όσων διαδραματίζονταν στην κατοχική Αθήνα. Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα το 1917, ήταν δηλαδή 24 ετών όταν άρχισε η Κατοχή, συνεπώς βρισκόταν σε μια ηλικία όπου μπορούσε να έχει πλήρη αντίληψη των γεγονότων. Προερχόταν από μεσοαστική οικογένεια και είχε λάβει υψηλή μόρφωση, λαμβάνοντας υπόψη τα τότε δεδομένα αναφορικά με το επίπεδο της γυναικείας εκπαίδευσης. Εργαζόταν στην Κτηματική Τράπεζα της οδού Πανεπιστημίου και άρα είχε καθημερινή επαφή με τη ζωή στο κέντρο της πόλης. Όλα αυτά συνδυαζόμενα με τη σχέση που είχε με την εαμική Αντίσταση, της επέτρεψαν να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατοχική Αθήνα.
Το ημερολόγιό της, όπως και κάθε ημερολόγιο, αποτελεί μια κωδικοποιημένη παρουσίαση της κατοχικής πραγματικότητας. Οι εγγραφές καλύπτουν δύο χρόνια. Ξεκινούν στις 31 Δεκεμβρίου 1941 και ολοκληρώνονται στις 17 Δεκεμβρίου 1943. Οι εγγραφές του 1942 είναι πιο πυκνές, ενώ αυτές του 1943 χαρακτηρίζονται από μεγάλα χρονικά κενά...»

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!