Βία. Έξι λοξοί στοχασμοί
Περιγραφή
Μήπως η έλευση του καπιταλισμού και, μάλιστα, του πολιτισμού προκαλεί περισσότερη βία απ’ όση αποτρέπει; Υπάρχει βία στην απλή ιδέα «του Πλησίον»; Και θα μπορούσε η κατάλληλη μορφή δράσης κατά της βίας, σήμερα, να είναι απλώς ο στοχασμός, η περισυλλογή;
Σε αυτή την παθιασμένη έκκληση για συνειδητοποίηση, ο Ζίζεκ στρέφει το απτόητο κριτικό βλέμμα του στις καπιταλιστικές δημοκρατίες όπου ζούμε. Εξετάζει τα αιμοσταγή ολοκληρωτικά καθεστώτα του προηγούμενου αιώνα και εκείνη τη βία που ονομάζεται «θεϊκή».
Αντλώντας τόσο από την υψηλή όσο και από τη λαϊκή κουλτούρα, από τον Καντ και τον Λακάν, από ανέκδοτα και από τον σύγχρονο κινηματογράφο, ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, ο επιφανής ακαδημαϊκός που αναδείχθηκε σε ίνδαλμα της σύγχρονης φιλοσοφίας, πραγματεύεται τη βία η οποία ενυπάρχει στην παγκοσμιοποίηση, τον καπιταλισμό, τον φονταμενταλισμό και τη γλώσσα, σε ένα έργο που θα επιβεβαιώσει τη φήμη του ως ενός από τους πιο καταρτισμένους και ρηξικέλευθους διανοητές της εποχής μας.
Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να θέσει μια νέα ατζέντα αναφορικά με τον τρόπο που σκεπτόμαστε τη βία.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΒΙΑ»:
«Όπως πάντα, συνδυάζει τη γόνιμη μαχητικότητα, την πυκνή ευφυΐα και τη γοητευτική ευγλωττία, μερικές φορές στην ίδια παράγραφο».
Guardian.
«Ένα απολαυστικό, συγκλονιστικό ανάγνωσμα…».
Dubliner
«Η πρόζα του είναι πυκνή αλλά ποτέ ασαφής, διανθισμένη με μια πληθώρα ανεκδότων και ιστοριών…».
Arena
«Η Βία είναι, αν μη τι άλλο, ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα? οι προκλητικές ιδέες αφθονούν σε κάθε σελίδα».
Philosophy magazine
«Το συνετά προκλητικό βιβλίο του Ζίζεκ διερευνά το ζήτημα της βίας, προσφέροντας στον αναγνώστη μια απολαυστική και εκπληκτική επίδειξη διανοητικής μαεστρίας».
Jewish Chronicle
«Η διάγνωσή του γι’ αυτή την ιδεολογία είναι πολύ γοητευτική και μας προσφέρει αναλύσεις οι οποίες ανατρέπουν ιδέες που έχουμε συνηθίσει να τις υιοθετούμε αβασάνιστα ως υπαγορευόμενες από την κοινή λογική».
Independent
«Οι σκέψεις του Ζίζεκ πάνω σ’ ένα τόσο δύσκολο θέμα αποδεικνύουν ότι είναι ένας σοβαρός, καινοτόμος και πρωτότυπος διανοητής».
Tribune
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΖΙΖΕΚ:
«Ο ΕΛΒΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ»
CHRONICLE OF HIGHER EDUCATION
«ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ»
NEW YORKER
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις