Ο πίθηκος μέσα μας

Τα καλύτερα και τα χειρότερα της ανθρώπινης φύσης
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 19.00
13.30
Τιμή Πρωτοπορίας
+
299410
Συγγραφέας: De Waal, Frans
Εκδόσεις: Αιώρα
Σελίδες:366
Μεταφραστής:ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2007
ISBN:9789607872371
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Μια συναρπαστική και γεμάτη εκπλήξεις εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης μέσα από τη συμπεριφορά του πλησιέστερου συγγενή μας.

Δεν είναι μυστικό ότι οι άνθρωποι και οι πίθηκοι μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες μας λένε ότι έχουμε έναν κοινό πρόγονο, οπότε είναι φυσικό να μοιάζουμε. Βέβαια, τα κοινά αυτά χαρακτηριστικά μας δεν είναι πάντοτε κολακευτικά: ο χιμπατζής, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει μοχθηρός και ιδιοτελής όσο κάθε άνθρωπος.
Η κοινή κληρονομιά των ανώτερων θηλαστικών, όμως, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την προδιάθεσή μας για βία. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την προκλητική ιδέα ότι τα πιο ευγενή μας χαρακτηριστικά -η γενναιοδωρία, η καλοσύνη, ο αλτρουισμός- είναι κι αυτά μέρος της φύσης μας όσο και τα βασικά μας ένστικτα. Αλλωστε, μοιραζόμαστε αυτά τα χαρακτηριστικά με ένα άλλο ανώτερο θηλαστικό: τον λιγότερο γνωστό μπονόμπο. Γενετικά συγγενής με τον άνθρωπο όσο και ο χιμπατζής, ο μπονόμπο είναι ριζικά διαφορετικός από τον εξάδελφό του: ενώ οι χιμπατζήδες είναι επιθετικοί, οι μπονόμπο είναι ευγενικοί, φιλόστοργοι και ερωτικοί - επιδίδονται στο σεξ τόσο για ευχαρίστηση και για κοινωνικό δέσιμο, όσο και για αναπαραγωγή.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κριτικές

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και εξαιρέτικα ενδιαφέρον. Το κατα πόσο οι συνδέσεις που κάνει ο συγγραφέας ανάμεσα στην μελέτη των μεγάλων πιθήκων και της ανθρώπινης κοινωνικής και πολιτικής ζωής είναι συζητίσιμο αλλά οι ιστορίες του από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των πιθήκων είναι συναρπαστικές.

Ο μεταφραστής, πιθανότατα με προτροπή των εκδοτών, κάνει το τραγικό λάθος να αποδώσει την επιστημονική ονομασία διαφόρων ειδών στα ελληνικά, πχ. Λεβιστής ο δικτυωτός, κάτι που δεν βοηθά κανένα και δυσχεραίνει την αναζήτηση πληροφοριών για κάποιο είδος. Η επιστημονική ονομασία είναι παγκόσμια και το να την αποδίδει κανείς σήμερα στα ελληνικά, είναι το ίδιο αστείο με το να ξαναβαφτίζει τον συγγραφέα "Φραγκίσκο Δεβάλιο"
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!