0
Your Καλαθι
Μεζές
Γευστικοί πειρασμοί της ελληνικής κουζίνας
Περιγραφή
H διεθνούς φήμης συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Νταϊάνα Κόχυλα σας προσκαλεί σε ένα εμπνευσμένο γαστρονομικό ταξίδι, σε μια πανδαισία χρωμάτων και φρέσκων, γευστικών υλικών. Οι συνταγές της είναι αφοπλιστικά απλές, όπως αφοπλιστική στην απλότητά της είναι η ελληνική και εν γένει η μεσογειακή παραδοσιακή κουζίνα, ενώ σε ορισμένες συνταγές βάζει τη δική της ξεχωριστή πινελιά, προτείνοντας νέους γευστικούς συνδυασμούς.
Στις σελίδες του Μεζέ θα ανακαλύψετε ιδέες για νοστιμότατα κεφτεδάκια, υπέροχες σάλτσες, πιάτα θαλασσινών, πιτάκια, πιάτα με κρέας και πολύχρωμες σαλάτες.
Οι μεζέδες είναι άρρηκτα δεμένοι με τη φιλοξενία και το γλέντι και προϋποθέτουν χαλαρούς ρυθμούς, ευχάριστη διάθεση και κυρίως καλή συντροφιά και κουβεντούλα. Απολαύστε τους με κρασί, ούζο ή ρακή και πάντα παρέα με τους αγαπημένους σας!
ΚΡΙΤΙΚΗ
Η Νταϊάνα Κόχυλα είναι μία από τις αγαπημένες μου γαστρονόμους. Δεν είναι γιατί γραφεί ωραία, όπως η ακαταμάχητη Μαρία Χαραμή, δεν είναι γιατί αντιμετωπίζει τη μαγειρική ως εθνολογικό κλάδο, όπως η χαλκέντερη Εύη Βουτσινά, δεν είναι γιατί θεωρεί το φαγητό μία εκ των καλών τεχνών, όπως ο Απίκιος, ή γιατί το εκτοξεύει στην καρδιά της σύγχρονης πολιτισμικής θεωρίας, όπως ο Επίκουρος, δεν είναι γιατί παίζει τον τομέα της στα δάχτυλα, όπως η Αγλαΐα Κρεμέζη. Είναι γιατί ξέρει να μαγειρεύει. Και αυτό, επιτρέψτε μου, είναι η ουσία κάθε γαστρονόμου που σέβεται τον εαυτό του. Ο κριτικός εστιατορίων δεν αρκεί να έχει καλό γευστικό αισθητήριο, να αναγνωρίζει τα υλικά και να αποκρυπτογραφεί τις συνταγές, αλλά και να ξέρει να τις εφαρμόζει. Οι συνταγές που στα δέκα τόσα χρόνια τής εν Ελλάδι παρουσίας της η αμερικανογεννημένη συγγραφέας μάς παρουσιάζει από τις σελίδες των εφημερίδων, αλλά και στο πλαίσιο της σχολής μαγειρικής που διατηρεί, το χειμώνα στην Αθήνα και τα καλοκαίρια στην Ικαρία, είναι ευφάνταστες, χωρίς να γίνονται επιτηδευμένες, εύληπτες, χωρίς να είναι απλοϊκές και, κυρίως, εφαρμόσιμες. Ο καθένας μπορεί να τις μαγειρέψει και είναι εγγυημένο ότι θα τις απολαύσει.
Στο τελευταίο βιβλίο της, που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, μετά τα «Τέσσερις εποχές, ωραία κουζίνα» («Λιβάνης») και «Η Ελλάδα της γεύσης» («Ελληνικά Γράμματα»), καταπιάνεται με την κουλτούρα του «μεζέ», αυτού του έξυπνου πιάτου που συνοδεύει το ποτό και την κουβέντα. Τυπικά μεσογειακό, το τελετουργικό τού μεζέ έχει μακρά παράδοση, με κύριο χαρακτηριστικό του την ποικιλία, την εφευρετικότητα, τη νοστιμιά. «Η παράδοση των μεζέδων περικλείει κι ένα διασκεδαστικό στοιχείο», γράφει στον ωραίο της πρόλογο η Νταϊάνα Κόχυλα. «Συνδυάζεται με καλό κέφι και γαστριμαργική απόλαυση, ακριβώς γιατί δεν περιλαμβάνει τίποτα το "σοβαρό"». Η «ελαφρότητα» του μεζέ είναι και η μεγάλη του χάρη. Μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων ξετυλίγεται στο τραπέζι μας, που ευφραίνει το μάτι και κεντά τον ουρανίσκο με προκλήσεις κάθε απόχρωσης και υφής, δροσιστικές και καυτερές, ζουμερές και κριτσανιστές, πλούσιες και λιτές, ζεστές και κρύες.
Και η Νταϊάνα Κόχυλα αναλαμβάνει να μας μυήσει στο μυστικό αυτών των προκλήσεων, αυτών των μικρών ηδονών της παρέας και του κεφιού. Μας δίνει συνταγές για γευστικές σαλάτες, για πίτες και πιτάκια, για θαλασσινούς μεζέδες, για τηγανητές νοστιμιές, για κεφτεδάκια και για κεμπάμπ, συνταγές αφοπλιστικά απλές, όπως αφοπλιστική στην απλότητά της είναι η ελληνική και γενικά η μεσογειακή κουζίνα. Σε κάποιες άλλες, βάζει και τη δική της ξεχωριστή πινελιά, προτείνοντας νέους γευστικούς συνδυασμούς, όπως μια τολμηρή ομελέτα με κουνουπίδι, αβγοτάραχο και μαύρο πιπέρι· τέλος, δεν παραλείπει να αποδώσει τις οφειλές της στα εστιατόρια που της χάρισαν «αξέχαστες απολαύσεις», αλλά και στον σπουδαίο μάγειρα Λευτέρη Λαζάρου, που αποτελεί την έμπνευση για αρκετές από τις θαλασσινές συνταγές της. Ενα βιβλίο ελκυστικό, θαυμάσια εικονογραφημένο, άκρως χρηστικό και, κυρίως, πέρα για πέρα ελληνικό.
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΜΑΝΤΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 08/04/2004
Στις σελίδες του Μεζέ θα ανακαλύψετε ιδέες για νοστιμότατα κεφτεδάκια, υπέροχες σάλτσες, πιάτα θαλασσινών, πιτάκια, πιάτα με κρέας και πολύχρωμες σαλάτες.
Οι μεζέδες είναι άρρηκτα δεμένοι με τη φιλοξενία και το γλέντι και προϋποθέτουν χαλαρούς ρυθμούς, ευχάριστη διάθεση και κυρίως καλή συντροφιά και κουβεντούλα. Απολαύστε τους με κρασί, ούζο ή ρακή και πάντα παρέα με τους αγαπημένους σας!
ΚΡΙΤΙΚΗ
Η Νταϊάνα Κόχυλα είναι μία από τις αγαπημένες μου γαστρονόμους. Δεν είναι γιατί γραφεί ωραία, όπως η ακαταμάχητη Μαρία Χαραμή, δεν είναι γιατί αντιμετωπίζει τη μαγειρική ως εθνολογικό κλάδο, όπως η χαλκέντερη Εύη Βουτσινά, δεν είναι γιατί θεωρεί το φαγητό μία εκ των καλών τεχνών, όπως ο Απίκιος, ή γιατί το εκτοξεύει στην καρδιά της σύγχρονης πολιτισμικής θεωρίας, όπως ο Επίκουρος, δεν είναι γιατί παίζει τον τομέα της στα δάχτυλα, όπως η Αγλαΐα Κρεμέζη. Είναι γιατί ξέρει να μαγειρεύει. Και αυτό, επιτρέψτε μου, είναι η ουσία κάθε γαστρονόμου που σέβεται τον εαυτό του. Ο κριτικός εστιατορίων δεν αρκεί να έχει καλό γευστικό αισθητήριο, να αναγνωρίζει τα υλικά και να αποκρυπτογραφεί τις συνταγές, αλλά και να ξέρει να τις εφαρμόζει. Οι συνταγές που στα δέκα τόσα χρόνια τής εν Ελλάδι παρουσίας της η αμερικανογεννημένη συγγραφέας μάς παρουσιάζει από τις σελίδες των εφημερίδων, αλλά και στο πλαίσιο της σχολής μαγειρικής που διατηρεί, το χειμώνα στην Αθήνα και τα καλοκαίρια στην Ικαρία, είναι ευφάνταστες, χωρίς να γίνονται επιτηδευμένες, εύληπτες, χωρίς να είναι απλοϊκές και, κυρίως, εφαρμόσιμες. Ο καθένας μπορεί να τις μαγειρέψει και είναι εγγυημένο ότι θα τις απολαύσει.
Στο τελευταίο βιβλίο της, που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, μετά τα «Τέσσερις εποχές, ωραία κουζίνα» («Λιβάνης») και «Η Ελλάδα της γεύσης» («Ελληνικά Γράμματα»), καταπιάνεται με την κουλτούρα του «μεζέ», αυτού του έξυπνου πιάτου που συνοδεύει το ποτό και την κουβέντα. Τυπικά μεσογειακό, το τελετουργικό τού μεζέ έχει μακρά παράδοση, με κύριο χαρακτηριστικό του την ποικιλία, την εφευρετικότητα, τη νοστιμιά. «Η παράδοση των μεζέδων περικλείει κι ένα διασκεδαστικό στοιχείο», γράφει στον ωραίο της πρόλογο η Νταϊάνα Κόχυλα. «Συνδυάζεται με καλό κέφι και γαστριμαργική απόλαυση, ακριβώς γιατί δεν περιλαμβάνει τίποτα το "σοβαρό"». Η «ελαφρότητα» του μεζέ είναι και η μεγάλη του χάρη. Μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων ξετυλίγεται στο τραπέζι μας, που ευφραίνει το μάτι και κεντά τον ουρανίσκο με προκλήσεις κάθε απόχρωσης και υφής, δροσιστικές και καυτερές, ζουμερές και κριτσανιστές, πλούσιες και λιτές, ζεστές και κρύες.
Και η Νταϊάνα Κόχυλα αναλαμβάνει να μας μυήσει στο μυστικό αυτών των προκλήσεων, αυτών των μικρών ηδονών της παρέας και του κεφιού. Μας δίνει συνταγές για γευστικές σαλάτες, για πίτες και πιτάκια, για θαλασσινούς μεζέδες, για τηγανητές νοστιμιές, για κεφτεδάκια και για κεμπάμπ, συνταγές αφοπλιστικά απλές, όπως αφοπλιστική στην απλότητά της είναι η ελληνική και γενικά η μεσογειακή κουζίνα. Σε κάποιες άλλες, βάζει και τη δική της ξεχωριστή πινελιά, προτείνοντας νέους γευστικούς συνδυασμούς, όπως μια τολμηρή ομελέτα με κουνουπίδι, αβγοτάραχο και μαύρο πιπέρι· τέλος, δεν παραλείπει να αποδώσει τις οφειλές της στα εστιατόρια που της χάρισαν «αξέχαστες απολαύσεις», αλλά και στον σπουδαίο μάγειρα Λευτέρη Λαζάρου, που αποτελεί την έμπνευση για αρκετές από τις θαλασσινές συνταγές της. Ενα βιβλίο ελκυστικό, θαυμάσια εικονογραφημένο, άκρως χρηστικό και, κυρίως, πέρα για πέρα ελληνικό.
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΜΑΝΤΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 08/04/2004
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις