0
Your Καλαθι
Σύγχρονη βιοτεχνολογία τροφίμων
Έκπτωση
10%
10%
Περιγραφή
Στο παρόν βιβλίο, γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστεί το θέμα της Σύγχρονης Βιοτεχνολογίας Τροφίμων με έναν απλό και κατανοητό τρόπο. Παρουσιάζονται οι βασικές γνώσεις για τις τεχνικές του ανασυνδυασμένου DNA και όλο το φάσμα των εφαρμογών τους για την παραγωγή τροφίμων. Εκτίθενται οι πρόσφατες επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις καθώς επίσης θίγονται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί, με στόχο να παρουσιαστούν όλες οι πλευρές του ζητήματος με αντικειμενικό και ολοκληρωμένο τρόπο.
Η Βιοτεχνολογία ορίζεται ως "κάθε τεχνολογική εφαρμογή που χρησιμοποιεί βιολογικά συστήματα, ζωντανούς οργανισμούς ή τα παράγωγά τους για να δημιουργήσει ή να τροποποιήσει προϊόντα ή διαδικασίες για συγκεκριμένη χρήση" (Convention on Biological Diversity, CBD 2000).
Ο γενικός αυτός όρος περιλαμβάνει πλέον τέσσερεις μεγάλους τομείς: την φαρμακευτική Βιοτεχνολογία (ονομαζόμενη και ως "κόκκινη" Βιοτεχνολογία), την αγροτική Βιοτεχνολογία ("πράσινη" Βιοτεχνολογία η οποία περιλαμβάνει και την Βιοτεχνολογία τροφίμων), την βιομηχανική ή περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία ("άσπρη" Βιοτεχνολογία) και την Βιοτεχνολογία θαλάσσιων οργανισμών ("μπλε" Βιοτεχνολογία).
Η Βιοτεχνολογία τροφίμων (Food Biotechnology) ορίζεται ως "η εφαρμογή βιολογικών τεχνικών σε φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας, ποσότητας, ασφάλειας παραγωγής και οικονομίας των τροφίμων" (International Union of Food Science and Technology, IUFoST 2005).
Η Βιοτεχνολογία τροφίμων συμπεριλαμβάνει μεν τις παραδοσιακές διαδικασίες που χρησιμοποιούν μικροοργανισμούς για την παραγωγή ψωμιού, μπύρας, τυριού και άλλων ζυμωμένων προϊόντων (Παραδοσιακή Βιοτεχνολογία), αλλά έχει πλέον επεκταθεί στις σύγχρονες εφαρμογές γενετικής μηχανικής και γενετικής τροποποίησης ζωντανών οργανισμών με στόχο την βελτίωση της ποσότητας, ποιότητας και των διαδικασιών παραγωγής των τροφίμων
Η Βιοτεχνολογία ορίζεται ως "κάθε τεχνολογική εφαρμογή που χρησιμοποιεί βιολογικά συστήματα, ζωντανούς οργανισμούς ή τα παράγωγά τους για να δημιουργήσει ή να τροποποιήσει προϊόντα ή διαδικασίες για συγκεκριμένη χρήση" (Convention on Biological Diversity, CBD 2000).
Ο γενικός αυτός όρος περιλαμβάνει πλέον τέσσερεις μεγάλους τομείς: την φαρμακευτική Βιοτεχνολογία (ονομαζόμενη και ως "κόκκινη" Βιοτεχνολογία), την αγροτική Βιοτεχνολογία ("πράσινη" Βιοτεχνολογία η οποία περιλαμβάνει και την Βιοτεχνολογία τροφίμων), την βιομηχανική ή περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία ("άσπρη" Βιοτεχνολογία) και την Βιοτεχνολογία θαλάσσιων οργανισμών ("μπλε" Βιοτεχνολογία).
Η Βιοτεχνολογία τροφίμων (Food Biotechnology) ορίζεται ως "η εφαρμογή βιολογικών τεχνικών σε φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας, ποσότητας, ασφάλειας παραγωγής και οικονομίας των τροφίμων" (International Union of Food Science and Technology, IUFoST 2005).
Η Βιοτεχνολογία τροφίμων συμπεριλαμβάνει μεν τις παραδοσιακές διαδικασίες που χρησιμοποιούν μικροοργανισμούς για την παραγωγή ψωμιού, μπύρας, τυριού και άλλων ζυμωμένων προϊόντων (Παραδοσιακή Βιοτεχνολογία), αλλά έχει πλέον επεκταθεί στις σύγχρονες εφαρμογές γενετικής μηχανικής και γενετικής τροποποίησης ζωντανών οργανισμών με στόχο την βελτίωση της ποσότητας, ποιότητας και των διαδικασιών παραγωγής των τροφίμων
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις